Românca din fruntea Opoziției sârbe continuă greva foamei! Ce riscă?
Starea sănătății româncăi Marinikăi Tepic se deteriorează. Ea este „figura de frunte a celui mai mare partid al Opoziției sârbe”.
Agenția Reuters scrie despre greva foamei a Marinikăi Tepic sub titlul „Femeia din fruntea Opoziției sârbe își continuă greva foamei, dar sănătatea ei se deteriorează”, afirmând că „figura de frunte a celui mai mare partid de opoziție sârbă” protestează împotriva furtului la alegeri. Ea se află în a noua zi fără mâncare.
Potrivit Reuters, coaliţia de opoziţie Serbia Against Violence, care s-a clasat pe locul al doilea în alegerile generale din 17 decembrie, a acuzat Partidul Progresist Sârb, populist de guvernământ, de furt masiv de voturi, ceea ce autorităţile neagă.
„Marinika Tepic, care a început greva foamei împreună cu cinci colegi după ziua alegerilor, primește o perfuzie de două ori pe zi, deoarece starea ei s-a agravat ieri. Ea a declarat pentru Reuters, într-un interviu, că așteaptă o echipă de medici mai târziu dar va refuza în continuare sfaturile medicale pentru a pune capăt protestului”, relatează Reuters.
Agenția adaugă că greviștii foamei se află la sediul Comisiei Electorale Republicane din centrul Belgradului, în clădirea care a fost parlamentul republican. Vorbind despre copiii ei, Tepic a început să plângă, relatează Reuters.
„Le-am spus că într-o zi nu le va fi rușine. Trebuie să oferim o țară mai bună copiilor noștri”, a spus Marinika Tepic, citată de Reuters.
Marinka Tepic este de fapt Marinica Ciobanu (căsătorită Tepic), româncă din Pancevo, şefă a opoziţiei sârbe pro-europene din parlament faţă de regimul autoritar al lui Aleksandar Vucic. De meserie profesoară de engleză, conduce o coaliţie care e pro-Ucraina şi anti-Putin. Ca ministru al tineretului şi sportului în regiunea autonomă Vojvodina a introdus în şcoli educaţia sexuală. Acum e în greva foamei ca protest pentru fraudarea alegerilor.
După cum adaugă agenția, Tepic a acuzat guvernul că include morți în listele electorale și că importă alegători din Bosnia și Herțegovina și Kosovo.
„Căutăm o misiune internațională care să revizuiască întregul proces electoral. Vrem ca alegerile să fie anulate și să fie organizate altele noi în cinci-șase luni, dar în condiții mai bune”, a declarat Tepic, citată de Reuters.
Agenţia de presă aminteşte că SNS a obţinut 46,72 la sută din voturi la alegerile parlamentare extraordinare, conform rezultatelor iniţiale ale RIC. Serbia Împotriva Violenței a câștigat locul doi, cu 23,56 la sută din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia locul trei, cu 6,56 la sută.
Misiunea Internațională de Monitorizare a declarat lunea trecută că partidul de guvernământ are un avantaj nedrept prin mediatizarea și influența excesivă a președintelui Aleksandar Vucic. La acestea se adaugă și neregulile electorale, cum ar fi cumpărarea de voturi.
Șefii Opoziției sârbe organizează zilnic proteste în fața sediului RIK împotriva violenței din 17 decembrie. Duminică seara, protestul a devenit violent, iar poliția a arestat 38 de persoane.
„Plângerile privind neregulile electorale ar trebui investigate și soluționate în mod corespunzător”, a spus Comisia Europeană.
Reuters a citat Comisia spunând că „în timp ce dreptul la demonstrație pașnică ar trebui respectat, violența nu este o soluție și este inacceptabilă”.
„Acțiunile poliției trebuie să fie proporționale și să respecte drepturile fundamentale ale omului în conformitate cu statul de drept”. UE face apel la calm și dialog”, a citat Reuters declarația Comisiei Europene.