O nouă monedă de 10 lei, lansată de Banca Națională a României
Banca Naţională a României a anunțat că a lansat, începând din 27 decembrie 2023, în circuitul numismatic, o monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika.
Valoarea nominală este de 10 lei. Pe aversul monedei, apare statuia lui Vladimir Ghika din București, anul de emisiune ”2023”, stema României, inscripția vertical ”ROMANIA” și valoarea nominală ”10 LEI”.
Reversul prezintă portretul și numele lui Vladimir Ghika și inscripția în arc de cerc ”150 DE ANI DE LA NASTERE”, precizează Banca Națională a României.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
Monedele din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Vladimir Ghika au putere circulatorie pe teritoriul României.
Cine este Vladimir Ghika
Vladimir Ghika s-a născut la Constantinopol (Istanbul), la 25 decembrie 1873, părinţii săi fiind generalul prinţ Ion Ghika, fost ministru de război şi ministrul afacerilor externe la Bucureşti, ministru român la Constantinopol, Viena, Roma şi Petersburg, unde a şi murit în 1881, şi Alexandrina Moret de Blaremberg, devenită Ghika, provenită dintr-o familie franco-flamandă.
Vladimir Ghika a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă (1849-1856), iar familia sa a dat celor două principate, Ţara Românească şi Moldova, nu mai puţin de zece domnitori.
A studiat literatură şi drept, medicină şi istorie, ajunge la Roma unde studiază filosofie şi teologie la Colegiul dominican Sfântul Toma, din Roma. În 1902, intră oficial în Biserica Catolică şi va lucra toată viaţa în favoarea unităţii Bisericii.
Este cel care le-a adus la Bucureşti pe surorile Sfântului Vicenţiu de Paul şi cu ele a pus bazele primului dispensar gratuit pentru săraci. A creat un serviciu de ambulanţe pentru victimele Răscoalei din 1907 şi a îngrijit soldaţii bolnavi în timpul Războiului din Balcani, ca şi în Primul Război Mondial.
În 1923 este hirotonit preot la Paris. El se pune în slujba străinilor şi marginalizaţilor din cartierele de la periferia Parisului, Villejuif, iar la Auberive a întemeiat Comunitatea Sfântul Ioan. Este numit Protonotar Apostolic de către Sfântul Părinte şi ales membru al Comitetului permanent al Congreselor Euharistice Internaţionale. În această calitate, a dus pe toate meridianele Pământului mărturia credinţei universale.
Martiriul și închisoarea
Începând cu 1939, revine în România, unde rămâne chiar şi după 1947, deși ştia că se apropie vremuri de suferinţă pentru compatrioţii săi. Pentru mărturisirea credinței, el a fost arestat în 1952. În ziua de 16 mai 1954, îşi încredinţează sufletul în mâinile Tatălui Ceresc.
Sfântul Părinte Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika pe 27 martie 2013. Astfel, Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat la 31 august 2013.