Reguli noi privind subvențiile pentru fermierii cu peste 50 de hectare, în 2024  

Publicat: 27 dec. 2023, 23:00, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Reguli noi privind subvențiile pentru fermierii cu peste 50 de hectare, în 2024  
agricultura

De anul viitor, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) instituie noi reguli privind subvențiile pentru fermierii care au peste 50 hectare de teren agricol.  

Astfel, fermierii trebuie să știe că pentru pentru subvențiile ce vor fi acordate în 2024, APIA nu va mai solicita acte suplimentare privind activitatea agricolă a unui beneficiar de subvenții, în cazul în care acesta depășește pragul de 50 de hectare. Până acum, fermierii au fost obligați să prezinte la APIA acte doveditoare de la ANAF că desfășoară o activitate agricolă.

 Aceste noi reguli sunt incluse în modificările Planului Național Strategic, aprobate recent de Comisia Europeană, potrivit Agrointel. Inițial, prin forma din PNS în vigoare calitatea de fermier activ era demonstrată prin realizarea de către fermieri a unui prag minim al veniturilor în domeniul agricol, situație anulată de condiția alternativă referitoare la demonstrarea includerii în venituri a subvenției directe.

Mai mult, prevederea a fost considerată că fiind restrictivă în cazul unei categorii de solicitanți care activează și în domeniul agricol, respectiv pentru fermierii care sunt şi procesatori (de exemplu cei din domeniul panificației). Aceștia pot să ajungă să aibă venituri din procesare (non Anexa I la TFUE) mai mari decât cele din domeniul agricol, ceea ce face să fie excluși de la plată, deși dețin și lucrează terenuri agricole.

Această abordare ar fi în contradictoriu cu scopul introducerii definiției fermierului activ, care vizează să targeteze acele persoane ce sunt implicate în cel puțin un nivel minim de activitate agricolă, dar şi cu țelul urmărit în cadrul Pilonului II referitor la încurajarea și dezvoltarea domeniului procesării prin încurajarea ca fermierii să îşi diversifice activitățile agricole prin extinderea şi la domeniul procesării, creându-se astfel plus valoare.

Ce se întâmplă cu subvențiile pentru fermierii mici

Modificările la PNS mai prevăd ca în cazul fermierilor care ar avea dreptul la plăți ce depășesc 5.000 de euro, să fie aplicat criteriul de verificare a veniturilor din activități agricole, în situația fermierilor care dețin o suprafață de teren agricol de maximum 50 ha.

Dacă se depășește acest prag, se consideră că fermierii respectivi îndeplinesc condiția de activitate agricolă minimă, pragul fiind stabilit în conformitate cu prevederile PS, respectiv pragul maxim stabilit în intervenția sprijinului redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității, acordat fermelor mici.

Prin această nouă definiție propusă, se consideră că activitatea agricolă minimă în cazul fermelor medii și mari constituie activitate desfășurată în mod constant, se mai arată în documentul care include modificările din PNS aprobate de Comisia Europeană recent.