Cât ne va costa creșterea salariilor bugetarilor în 2024
Un proiect inițiat de Ministerul Muncii ne dezvăluie suma pe care trebuie o plătim pentru creșterea salariilor a peste 350 mii de bugetari.
Creșterea salariilor a peste 350 mii de bugetari în 2024 va fi suportată de noi toți iar nota de plată va fi 6,4 miliarde de lei, conform unui proiect de OUG pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară, elaborat de Ministerul Muncii. Nu vin bani la buget dar nu permitem creșteri de salarii pentru că vine super-anul electoral.
Punerea în aplicarea a prevederilor Art.I alin.(3) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu privire la personalul din învățământ.
De aceste măsuri vor beneficia un număr de circa 350.000 persoane din sistemul național de învățământ, personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic, cu un impact bugetar estimat de 6 mld. lei din bugetul de stat. În vederea respectării principiilor care guvernează Legea-cadru nr.153/2017, prezentul proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului va reglementa stabilirea nivelului de salarizare a funcţionarilor publici și personalului contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea și sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale la nivelul de salarizare a personalului din cadrul instituțiilor în subordinea cărora funcționează, respectiv Casa Națională de Pensii Publice, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Totodată se are în vedere aceeași măsură și pentru Ministerul Sănătății și direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Ministerul Culturii și direcțiile pentru cultură județene și a municipiului București, Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură și structurile subordonate, Institutul Național de Statistică și structurile subordonate.
În ceea ce privește instituțiile prefectului, pentru funcționarii publici și personalul contractual, cu excepția serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, serviciului public comunitar de pașapoarte și a funcțiilor de demnitate publică, drepturile salariale vor fi stabilite la nivelul celor prevăzute pentru Secretariatul General al Guvernului. De aceste măsuri vor beneficia un număr de circa 20.000 persoane, funcționari publici și personal contractual, cu un impact bugetar estimat de 0.4 mld lei din bugetul de stat și 0,1 mld. lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare aferente va fi realizată din procesele de reorganizăre instituțională, precum, din creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și a plății contribuțiilor la BASS și a impozitului pe venit, precum și din reducerea unor cheltuieli cu bunurile și serviciile.
Impactul financiar asupra bugetului general consolidat atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung (pe 5 ani), inclusiv informaţii cu privire la cheltuieli şi venituri – în mii lei (lei)
Creșterea salariilor, în două tranșe
Potrivit Art.I alin.(3) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu privire la personalul din învățământ se prevede inițierea unei ordonanțe de urgență care să stabilească salariile de bază în acord cu o majorare, în anul 2024, cu 20%, în medie, în 2 tranşe, respective prima tranşă începând cu data de 1.01.2024 și a doua tranşă începând cu data de 1.06.2024. Totodată, în contextul diferențelor salariale între funcții din administrația publică centrală și personalul din unități teritoriale, creșterii volumului de muncă și exercitării de către funcționarii publici și personalul contractual din cadrul instituțiilor prefectului și unor serviciilor publice din sectoare de activitate bugetară vizând sănătatea, cultura, munca, agricultura, statistica.