Ce amenzi riscă primarii și consilierii locali care nu-și fac publice CV-urile

Publicat: 28 dec. 2023, 14:48, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce amenzi riscă primarii și consilierii locali care nu-și fac publice CV-urile
Ce amenzi riscă primarii și consilierii locali care nu-și fac publice CV-urile

O inițiativă legislativă de modificare a Codului Administrativ depusă recent la Senat prevede o mulțime de sancțiuni pentru aleșii locali care nu își fac publice CV-urile.

Publicarea CV-ului în 30 de zile de la validarea mandatului

La ora actuală, conform Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, aleșii locali, adică primarii, consilieri locali, muncipali și județeni, sunt obligați ca în termen de 30 de zile de la validarea mandatului să-și depună declarații de avere și de interese. Dar, prin noua propunere de modificare a Codului Administrativ, instituțiile publice în cadrul cărora aleșii locali îşi exercită mandatul vor fi obligate să publice pe site-ul propriu CV-ul acestora, în termen de de 30 de zile de la validarea mandatului. În plus, aleşii locali trebuie să actualizeze anual CV-ul, până la data de 15 iunie a fiecărui an de mandat.

Prefectul veghează și amendează

Noua propunere legislativă mai prevede că nerespectarea prevederilor, precum și a procedurilor de depunere, actualizare și publicare a CV-ului ar urma să fie sancționată de către prefecți. Astfel, pentru nedepunerea și neactualizarea CV-ului de către alesul local, în termenele stabilite de inițiativa legislativă, se aplică o amendă de la 2.000 la 6.000 lei. De asemenea, pentru nepublicarea acestuia în termenul legal de către instituția publică, prefectul poate sancționa respectiva instituție cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei.