Cine sunt miliardarii lumii, care și-au sporit averea, în acest an

Publicat: 28 dec. 2023, 21:00, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Cine sunt miliardarii lumii, care și-au sporit averea, în acest an

Dacă mulți oameni nu-și permit să pună pe masa de Crăciun mâncărurile preferate, pentru miliardarii din domeniul tehnologiei sau magnații ruși aceasta este perioada în care își etalează din plin bogățiile. 

Iar 2023 a fost un an bun pentru miliardarii din domeniul tehnologiei precum Elon Musk și Mark Zuckerberg, plasați în vârful copacului cu „bănuți de aur”, dar și pentru rivalii lor mai mici precum britanicii James Dyson și Jim Ratcliffe, noul acționar de la Manchester United. Aceasta înseamnă că toți și-au mărit conturile, în mare parte în 2023, după cum arată cifrele, potrivit The Guardian.

Reversul medaliei, dintre cei mai bogați 50 de oameni din lume, undeva la 20% au pierdut bani, adică doar 12 dintre miliardarii din top, în timp ce restul și-au sporit averea, în 2023. Aici îi putem include și pe oligarhii ruși, care în ciuda sancțiunilor economice impuse la nivel internațional, ca răspuns la invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Kremlin, au reușit să-și mărească averea, cel puțin pe hârtie.

Zuckerberg vine puternic din urmă

În fruntea clasamentului se află Elon Musk cu o valoare netă estimată la 235 de miliarde de dolari, adică dublu față de următorul clasat fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, în topul celor mai mari 500 de miliardari din lume.

Musk ocupă prima poziție în condițiile în care acțiunile companiei de mașini electrice s-au dublat în acest an, aceasta ajungând la o valoare de piață de aproape 816 miliarde de dolari. Cât despre cel mai mare acționar Tesla, Elon Musk, acesta și-a crescut averea totală cu aproape 98 de miliarde de dolari, creștere mai mare decât PIB-ul anual al Angolei.

Deși a crescut spectaculos, cu 184% de la 45 de miliarde de dolari la 128 de miliarde de dolari, averea fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg este departe de cea a lui Musk. Evoluția se datorează faptului că valoarea companiei-mamă a rețelei sociale, Meta, s-a majorat cu 172% pe parcursul anului.

Pe locul trei se află proprietarul indonezian al conglomeratului Prajogo Pangestu, a cărui avere a crescut de circa șapte ori, domeniul câștigător fiind energia geotermală, care i-a adus în primii 50 de miliardari la nivel mondial, cu o avere de 31,5 miliarde de dolari.

Pe lista perdanților se află miliardarul indian Gautam Adani, a cărui avere s-a redus cu 36 de miliarde de dolari, până la 84,3 miliarde de dolari. Valoarea companiilor familiei Adani s-a prăbușit, în contextul în care un investitor activist l-a acuzat pe Gautam că „a făcut cea mai mare escrocherie din istoria corporativă”. Adani Group a negat totul.

Mai trebuie remarcată și evoluția francezului Bernard Arnault, care este singurul reprezentant din restul lumii, cu o avere de 179 de miliarde de dolari, în creștere cu 17,2 miliarde de dolari. La această performanță a contribuit în special performanțele grupului său de lux LVMH Moët Hennessy, Louis Vuitton. În top se află și o franțuzoaică, moștenitoarea imperiului frumuseții L’Oréal Françoise Bettencourt Meyers. Aceasta a ocupat locul 12, după o creștere de 316 milioane de dolari care i-au mărit averea netă la 99,1 miliarde de dolari.

Dintre magnații ruși, îi regăsim în top pe oligarhul nichelului Vladimir Potanin, cu aproape 2 miliarde de dolari în plus, până la 30,6 miliarde de dolari. Alisher Usmanov, cu un avans de 1,88 miliarde dolari, atingând 20,3 miliarde dolari; dar și unul dintre părinții industriei Alexei Mordashov, în creștere cu 1,3 miliarde dolari, până la 20 miliarde dolari.

Marea Britanie a furnizat 17 dintre primii 500 de miliardari, în timp ce din SUA au venit 189, iar din China – 52.