Belgia preia președinția rotativă a Uniunii Europene

Publicat: 01 ian. 2024, 17:31, de Mariana Olteanu, în Internațional , ? cititori
Belgia preia președinția rotativă a Uniunii Europene

Belgia preia de la Spania preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii Europene colaborează în grupuri de câte trei, pe o durată de 18 luni.

În prezent, actualul trio este compus din Spania (iulie-decembrie 2023), Belgia (ianuarie-iunie 2024) şi Ungaria (iulie-decembrie 2024). Odată cu această decizie, Belgia preia pentru a 13-a oară președenția, într-un moment în care Uniunea Europeană se află la o răscruce de drumuri, confruntându-se cu consecinţele agresiunii ruse în Ucraina, efectele post-pandemie, criza energetică, dezinformarea, evenimentele climatice extreme, conflictul din Orientul Mijlociu,.

Este de așteptat ca preşedenţia belgiană să se concentreze pe şase arii tematice şi să acorde o atenţie deosebită menţinerii sprijinului neclintit pentru Ucraina.

De asemenea, va sprijini adoptarea Agendei Strategice 2024-2029 şi va pregăti discuţii privind viitorul Uniunii Europene. Pe măsură ce ciclul instituţional actual se încheie, preşedinţia va sprijini o tranziţie spre următorul.

În ceea ce privește afacerile generale, preşedinţia belgiană va continua lucrările în curs privind extinderea, iar în luna mai, UE va sărbători cea de-a 20-a aniversare de la cea mai mare extindere din istoria sa (2004), o piatră de hotar pentru unitatea şi prosperitatea la nivelul întregului continent.