Impozit mai mare cu 70% pentru românii care nu-și pot justifica veniturile, în 2024
Persoanele fizice care nu-şi pot justifica veniturile vor trebui să plătească, începând cu data de 1 iunie 2024, un impozit de 70%, față de 16%, în prezent.
Întrebarea este, însă, cum vor fi identificate aceste persoane care nu plătesc un impozit, conform veniturilor lor reale.
Noua prevedere urmează să intre în vigoare în a doua parte a anului.
Pentru cei care se întreabă cum vor fi nominalizate persoanele fizice cu venituri nejustificate, o posibilă cale ar fi urmărirea țranzacțiilor financiare, a achizițiilor de apartamente, de mașini sau de bunuri de lux, consideră Adrian Negrescu, analist financiar.
“Va fi, din punctul meu de vedere, o misiune aproape imposibilă să aplici acea taxă de 70% unor averi care de foarte multe ori sunt ascunse nu aici în România, ci în paradisurile fiscale.
Noi până nu vom digitaliza practic tot ce înseamnă achiziție și tranzacție financiară în România, ne va fi dificil să descoperim într-adevăr pe cei care au zeci de apartamente sau zeci de terenuri sau cine știe ce mașini de lux și lucrează pe un salariu, să spunem, la stat. Sunt foarte multe persoane de acest gen”, a declarat Adrian Negrescu la Antena3 CNN.
Nu în ultimul rând, nu trebuie ignorat fenomenul de evaziune fiscală, “aproape instituționalizat”, din cauza căruia România pierde undeva la 16 miliarde de euro, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.
Impozit de 1% pe cifra de afaceri
Anul 2024 aduce o serie de modificări importante. Impozitele și taxele care vor fi în aplicate în acest an pentru multe companii și persoane fizice vor veni la pachet cu o scădere a veniturilor, a consumului, a investițiilor, pentru că statul are nevoie de resurse financiare suplimentare.
Unele dintre modificările fiscale erau anticipate, în condițiile angajamentelor din PNRR, altele au luat prin surprindere.
Politica fiscal-bugetară va continua în direcția majorării taxelor și în anii următori, alte schimbări majore fiind de așteptat în 2025, anul postelectoral, susține Daniel Anghel, Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.
Dintre prevederile legislative care vor intra în vigoare din 2024, noutatea cea mai de impact este impozitul minim pe cifra de afaceri de 1% datorat de companiile care depășesc o cifră de afaceri de 50.000.000 euro.