Efectele nefaste ale dietelor draconice, adoptate după Sărbători

Publicat: 02 ian. 2024, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Efectele nefaste ale dietelor draconice, adoptate după Sărbători

Multe persoane au decis deja să treacă la un regim alimentar pentru a slăbi. Nutriționiștii expun efectele nefaste asociate cu dietele draconice.

De început, Florence Foucaut, dietetician-nutriționist, și Maxime Messegue, dietetician, spun  că regimul alimentar trebuie ales  consultând un profesionist.

Potrivit medicului Foucaut, dietele restrictive pot avea efecte care afectează sănătatea  și pot cauza tulburări de comportament alimentar. Printre efectele nefaste ale dietelor se află oboseala, carențele nutriționale, dar și o scădere a stimei de sine, completează medicul Maxime Messegue.

Ambii specialiști – citați de yahoo!actualites – susțin că regimul restrictiv poate să ducă la carențe nutriționale, deoarece eliminarea unor grupe alimentare privează organismul de nutrienți esențiali. Aceste dezechilibre pot avea consecințe asupra sănătății: oboseală cronică, probleme la nivelul oaselor, tulburări de concentrare și de somn…

Efectul yoyo periculos

Atunci când aportul caloric este redus în mod drastic, corpul adoptă un mod de supraviețuire, încetinând metabolismul cu scopul de a-și conserva energia. Acest fenomen, numit adaptare metabolică, poate face ca scăderea în greutate să fie mai dificilă pe termen lung. ”Dietele restrictive și hipocalorice sunt asociate cu o pierdere de masă slabă, influențând metabolismul de bază, diminuându-l. Odată cu reluarea alimentației normale din punct de vedere caloric (normo-calorică), adesea aceste diete nu-și ating scopul, respectiv reducerea greutății.  Este efectul numit ”yoyo”, spun nutriționiștii.

Concret, după o perioadă de restricții alimentare, în cazul multor persoane se observă revenirea și chiar depășirea greutății inițiale.

Scăderea rapidă în greutate,  adesea asociată mai degrabă cu o pierdere de masă musculară decât de grăsime, poate încetini metabolismul, deoarece mușchii sunt cei care ard mai multe calorii în repaus, comparativ cu grăsimea. ”Prea multe restricții alimentare nu ne permit să-i dăm organismului ceea ce el are nevoie, subliniază medicul Maxime Messegue. Fie la nivel macronutrițional (proteine, lipide și carbohidrați), fie la nivel micronutrițional (vitaminele A,C, E; minerale ca fier, cupru și magneziu), precizează medicul.  

Ortorexie

Unele persoane pot să ajungă chiar la ortorexie, adică o obsesie periculoasă în ceea ce privește alimentația sănătoasă, calitatea și puritaea alimentelor. Pentru aceste persoane alegerea alimentelor devine o obsesie. Ele stăruie multe ore la rafturi, analizează cu strictețe etichetele pentru a evita produsele care conțin conservanți, sunt foarte preocupate de originea alimentelor, de ceea ce servesc în locurile publice sau chiar în vizite la prieteni sau rude. În plus, se simt vinovate dacă mănâncă un aliment care nu face parte din dieta respectivă sau dacă s-au lipsit în mod excesiv.

Poftele repetate, senzația exagerată de foame, obsesia pentru cântare, restricțiile alimentare suplimentare și exagerate sunt câteva semne care indică faptul că un regim a devenit nociv sau obsesiv, explică dr. Maxim Messegue. Tulburările de alimentație, ca anorexia sau bulimia, pot să aibă ca punct de plecare o dietă restrictivă. De asemenea, presiunea exercitată de rețele sociale, care promovează imaginea unui corp ideal, are efecte  periculoase de comportament negativ în privința alimentației.

Sfatul nutriționiștilor

Nutriționiștii recomandă o alimentația echilibrată și mai puțin restrictivă. În locul unei diete draconice, mai indicată este dieta variată și echilibrată, asociată cu activitate fizică zilnică.

De asemenea, se rcomandă consultarea unui profesionist în nutriție, capabil să îndrume pacientul, care să identifice cauzele creșterii în greutate (psihologice, patologii etc.). Astfel, sfaturile vor fi adaptate și proprii fiecărui pacient, ținând seama de stilul de viață al acestuia, spune dr. Foucaut. Trebuie să redescoperim plăcerea de a mânca, fără a ne simți vinovați, dar a mânca cu atenție, echilibrat și atunci când este necesar, mai spune medicul.

Totodată, dr. Maxime Messegue  mai adaugă la aceste recomandări și nevoia de a înțelege de ce ne-am îngrășat, să eliminăm stresul, să beneficiem de un somn de calitate și să avem activități fizice perioadice.