Xi Jinping și China comunistă se vor confrunta cu un alt an dificil

Publicat: 02 ian. 2024, 23:00, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Xi Jinping și China comunistă se vor confrunta cu un alt an dificil

Întrebarea care se pune este dacă guvernul din China va putea să țină sub control disidența pe fondul numeroaselor provocări.


În fiecare an, pe 31 decembrie, în China se dezvăluie un licăr de imagine dintr-o lume impenetrabilă. La televiziunea de stat chineză, Xi Jinping își adresează discursul de Anul Nou națiunii. Internauții chinezi analizează cu atenție înregistrarea: nu au altă ocazie să-l vadă pe liderul lor stând la ceea ce pretinde a fi biroul său. Ei schimbă analizele referitoare la colecția de fotografii a lui Xi, expuse pe rafturi în spatele său. Și interpretează cuvintele lui rostite cu greutate. „Pe parcurs, suntem obligați să întâlnim vânturi puternice”, a spus el în acest an. Mulți vor considera că aceasta este o subestimare a problemelor actuale ale Chinei, scrie The Economist.

Cu puțin peste un an în urmă, Xi Jinping a renunțat la măsurile sale stricte „zero-covid”, care erau în vigoare de aproape trei ani și care au condus la tot mai frecvente și brutal impusele carantine. Dar țara nu a experimentat ceea ce Xi a numit în discursul său o „tranziție lină” din acea perioadă. Populația slab vaccinată a Chinei nu era pregătită: conform unor estimări, peste 1 milion de oameni au murit din cauza bolii în timp ce țara se zbătea să revină la normalitate (autoritățile au recunoscut doar o fracțiune din această cifră). Economia nu a reușit să obțină impuls. Șomajul în rândul tinerilor a crescut, iar piața imobiliară a continuat să scadă. Investitorii străini în China au devenit mai nervoși. Vânturile puternice au fost furtunoase. Anul acesta se anunță la fel de tulbure.

Xi Jinping va încerca să-și mențină un chip vesel. În mijlocul lunii ianuarie, va trimite o delegație neobișnuit de mare pentru a discuta cu bogații la Forumul Economic Mondial, o adunare anuală de oameni de afaceri, politicieni și celebrități la Davos, Elveția. Reuters, o agenție de știri, spune că echipa va fi condusă de premierul chinez Li Qiang, cel mai înalt oficial chinez care participă personal de la însuși Xi Jinping, care s-a prezentat în 2017. Li este un protejat al lui Xi care a primit funcția în martie 2023, după ce a fost lider de partid la Shanghai. A impresionat străinii acolo prin abordarea sa prietenoasă cu afacerile.

Va descoperi că lucrurile vor fi mult mai dificile la Davos. Când a mers acolo, era diferit. Mulți oficiali și companii din Occident se cutremurau la perspectiva președinției lui Donald Trump (era pe cale să depună jurământul) și la impactul pe care războiul său comercial amenințat cu China l-ar avea asupra creșterii globale. Erau fermecați de eforturile lui Xi de a se prezenta ca un campion al comerțului liber. Acum, mulți văd China ca pe o sursă de risc din cauza economiei șubdrede a țării, a rivalității strategice cu America sau a politicii lui Xi împotriva Occidentului, cu o creștere accentuată în toate domeniile asupra necesității de a proteja securitatea națională și de regim.

În capitalele și consiliile occidentale, noul an începe cu multe griji legate de China. Pe 13 ianuarie, alegerile prezidențiale din Taiwan ar putea stârni tensiuni în strâmtoarea Taiwan, în cazul în care favoritul, William Lai, candidatul Partidului Democrat Progresist, reușește în oferta sa. China îl consideră un separatist înrăit.

În calendarul politic normal, Comitetul Central al partidului – un organism format din peste 370 de membri ai elitei politice, militare și de afaceri – ar fi trebuit să convoace „al treilea plenar” la sfârșitul anului 2023. În ciclul de cinci ani al partidului, plenarele de al treilea atrag multă atenție datorită accentului obișnuit asupra reformelor economice (China datează lansarea erei post-Mao de „reformă și deschidere” la un al treilea plenar în 1978). Faptul că o astfel de întâlnire nu a avut încă loc în actualul ciclu a stârnit multe speculații cu privire la discordia dintre elite asupra modului de abordare a problemelor economice pe termen lung ale Chinei, cum ar fi îmbătrânirea populației, reducerea forței de muncă și nivelurile ridicate de datorii. Oficialii de rang înalt au reușit să organizeze o conferință anuală în decembrie pentru a discuta despre problemele economice mai imediate. Nimic din ceea ce a ieșit de la acea ședință cu ușile închise nu sugera măsuri îndrăznețe noi pentru stimularea creșterii.

Pentru economie, 2024 nu va fi mai puțin accidentat decât anul trecut. Nu se va bucura de impulsul scurt obținut din eliminarea controalelor legate de covid și reluarea cererii consumatorilor. Creșterea PIB-ului în anul viitor ar putea fi mai lentă decât în 2023, când a fost probabil aproape de obiectivul guvernului