Paradox: România este ”fabrică de medici”, dar spitalele suferă de lipsa medicilor
În prezent, România este ”fabrică de medici”, în schimb spitalele se confruntă cu o lipsă acută de medici, soluția fiind ”deblocarea posturilor din sistemul sanitar”, a anunțat ministrul Rafila.
În timp ce spitalele semnalează că au nevoie de medici pentru a asigura un act medical corect, în 2023 aproximativ 4.000 de medici, care au terminat rezidențiatul și pentru pregătirea cărora s-au alocat milioane de euro, sunt în căutarea unui loc de muncă.
Spitale fără medici
Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu și Spitalul din Cărbunești (județul Gorj) au rămas în ultimele zile ale anului trecut fără medic cardiolog la camerele de primiri urgențe.
Multe spitale publice se confruntă cu o lipsă periculoasă de medici radiologi: aproximativ 3 medici radiologi la un spital. Teoretic. Dar practic, sunt spitale care nu au niciun medic radiolog. Din cauza numărului mare de pacienți, a plății necorespunzătoare a gărzilor și de teama de malpraxis, mulți medici radiologi se îndreaptă spre spitalele private.
Pe site-ul Spitalului Gomoiu este precizat: ”Avand in vedere criza de personal cu care se confruntă Laboratorul de Radiologie si Imagistică Medicală din cadrul spitalului, va comunicăm
faptul ca incepand cu data de 15 NOIEMMBRIE 2023 se SUSPENDA programarile pentru ivestigatiile IRM (RMN), CT si Ecografii cu bilet de trimitere decontate de CAS sau cu plata, pentru a prioritiza pacientii internati in spitalul nostru. Mulțumim pentru intelegere!”
De altfel, la Spitalul Gomoiu, s-a cerut chiar suspendarea temporară a camerei de gardă, deoarece lipsesc peste 70 de asistente medicale și 20 de infirmiere.
Situația este dramatică în spitalele din orașele mici, multe dintre ele funcționând la cota de avarie, cu 60-65% din necesarul de personal.
Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, sublinia că, în prezent, România este ,,fabrica de medici” a Europei: 3.800 de absolvenţi ies în fiecare an de pe băncile facultăţilor de Medicină din România.
Deblocarea posturilor în sistemul sanitar
Pentru normalizarea situației din spitalele publice, ministrul Sănătății a anunțat că va pleda pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, în așa fel încât medicii tineri să aleagă România și nu alte țări unde să profeseze.
”Trebuie să găsim împreună o soluţie, pentru că ne aflăm într-o situaţie paradoxală, pe de o parte sunt spitale care nu au personal de specialitate în multe oraşe din ţară şi pe de altă parte câteva mii de medici rezidenţi au devenit specialişti la sfârşitul anului trecut, voi semna, în curând, ordinul care îi numeşte ca şi medici specialişti şi dacă ei nu au unde să se angajeze, atunci or să plece din ţară, ori nu cred că suntem în situaţia în care să încurajăm plecarea tinerilor medici din ţară”, a afirmat, miercuri, ministrul Rafila.