A fost descoperit un nou tip de antibiotic, care distruge o bacterie extrem de periculoasă
Contra Acinetobacter baumannii, una dintre cele mai periculoase și rezistente bacterii la majoritatea antibioticelor, a fost descoperit un nou tip de antibiotic, transmite CNN.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard și Compania Hoffmann-La Roche susțin că zosurabalin, noul antibiotic, poate elimina Acinetobacter baumannii.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, această bacterie este la originea multor infecții la nivelului plămânilor, al tractului urinar sau în sânge, provocând un mare număr de decese.
La nivel global, se estimează că această bacterie este cauza a aproximativ 20% dintre infecțiile din secțiile de terapie intensivă. Persoanele cu cateter, care sunt pe ventilație mecanică sau au răni deschise post-operator, sunt cele mai expuse infecțiilor de acest tip.
Patogeni prioritari
Acinetobacter baumanii a devenit rezistentă la carbapenemne (CRAB), o clasă de antibiotice cu spectru larg.
Încă din 2017, Organizația Mondială a Sănătății a plasat această bacterie în categoria ”patogeni prioritari” rezistenți la antibiotice.
Cercetătorii au urmărit să identifice și să modeleze o moleculă astfel încât să poată trece de membranele duble ale bacteriei și astfel să o distrugă.
”Acționează prin blocarea creării sau formării acestei membrane exterioare”, spune dr. Kenneth Bradley, șeful pentru bolile infecțioase în cadrul Roche Pharma Research and Early Development, unul dintre autorii acestei descoperiri.
Un nou ucigas pentru bacterii
Până acum, antibioticul zosurbalpin s-a dovedit eficace pentru reducerea nivelului de bacterii la șoarecii cu pneumonie cauzată de CRAB și pentru prevenirea decesului prin sepsis, provocat de această bacterie.
În prezent, antibioticul zosurbalpin se află în studii clinice de fază întâi pentru evaluarea siguranței în cazul omului.
Dr. Cesar de la Fuente, profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, care nu a fost implicat în această cercetare, a precizat că, deși mai sunt necesare studii pentru ca antibioticul să fie utilizat clinic, totuși ”este incitant să vedem un nou tip de moleculă care ucide bacteriile într-un mod diferit”.
.