Covid-19: Hidroxiclorochina, bănuită că a provocat aproape 17.000 de decese
Un studiu realizat de o echipă de cercetători din Lyon, publicat recent, estimează că aproape 17.000 de decese pot fi puse pe seama tratamentului cu hidroxiclorochină contra Covid-19.
Hidroxiclorochina era tratamentul susținut de celebrul profesor Didier Raoult din Franța, în perioada primului val al pandemiei Covid-19.
Hidroxiclorochina este un medicament antiparazitar, care a fost prezentat de medicul Didier Raoult ca remediu miraculous contra coronavirusului.
În cele din urmă, hidroxiclorochina nu și-a dovedit eficacitatea. Mai rău, numeroase studii au demonstrat că este asociată cu o mortalitate în plus de circa 11% în cazul pacienților afectați de Covid-19.
Studiul publicat în revista Biomedicine & Pharmacotherapy estimează că folosirea acestui medicament a provocat decesul a 16.990 de persoane și că această cifră este cu certitudine subevaluată, transmite BFMTV.
Pentru a ajunge la această cifră a deceselor, o echipă de cercetători din Lyon s-a concentrat asupra datelor din Franța, Belgia, Italia, Spania, Turcia și Statele Unite din perioada primului val de pandemie: între martie și iulie 2020.
Ei au luat în calcul ”numărul pacienților spitalizați care au primit hidroxiclorochină și rata mortalității din fiecare țară”, explică profesorul Mathieu Molimard, șeful serviciului farmacologie la Spitalul Universitar din Bordeaux.
Specialiștii au numărat 95 de decese în Turcia, 200 în Franța, 240 în Belgia, 1.800 în Italia, 1.900 în Spania și 12.700 în Statele Unite.
Vârful aisbergului
Această cifră este doar ”vârful aisbergului”, precizează autorii studiului, din mai multe motive.
În primul rând, acest studiu include numai pacienții decedați în spital. Așadar, nu îi include și pe cei morți acasă, posibil din cauza efectelor secundare asociate cu hidroxiclorochina, în special asupra inimii.
În al doilea rând, această cifră îngrozitoare vizează doar șase țări. Or, și în alte țări, ca India și Brazilia, hidroxiclorochina a fost prescrisă masiv. Dar din cauza lipsei de date, nu au fost incluse în acest studiu.