„Gripa poate ucide, nu uitați!”, avertizează medicul Florin Roșu

Publicat: 05 ian. 2024, 15:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
„Gripa poate ucide, nu uitați!”, avertizează medicul Florin Roșu
gripă_răceală

Specialiștii spun că, în ianuarie și februarie, se vor înregistra mai multe cazuri de gripă și alte infecții respiratorii virale sau bacteriene, una dintre cauze fiind sistemul imunitar al copiilor care  ”s-a lenevit”.  

”Lunile ianuarie și februarie vor însemna cazuri multe de gripă și alte virusuri transmise pe cale respiratorie sau infecții bacteriene”, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

Între 25 și 31 decembrie, au fost raportate aproape 54.000 de cazuri de infecții respiratorii și 3.296 de cazuri de gripă clinică, transmite Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

În multe spitale deja s-a restricționat accesul aparținătorilor din cauza numărului mai mare, comparativ cu anul trecut, al cazurilor de gripă și alte infecții respiratorii.

Potrivit INSP, cele mai multe cazuri de gripă sunt diagnosticate în București  (971) și în județele Prahova (359), Galați (315), Timiș (262) și Constanța (160).De la începutul sezonului, au fost comunicate 6 decese confirmate cu virusul gripal.

Antibiotice doar la recomandarea medicului

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași, avertizează că se constată ”o creștere alarmantă a numărului de cazuri care prezintă insuficiență respiratorie, viroze respiratorii, cea mai severă fiind gripa”. Unii pacienți au nevoie de îngrijire medicală în terapie intensivă .

”Nu temporizăm prezenţa la medic, nu folosim ‘leacuri băbeşti’ sau ce ne recomandă rudele sau prietenii, şi nu iniţiem tratament cu antibiotic decât la recomandarea medicului specialist. Recomand vaccinarea, purtarea măştii de protecţie, prezentarea în vederea unui consult de specialitate la cea mai mică modificare a stării de bine a organismului. Nu uitaţi, gripa poate ucide!”, subliniază dr Florin Roşu.

La Spitalul ”Victor Gomoiu” din București, unde au fost depistate peste 500 de cazuri de gripă în ultimele trei săptămâni, situația de la camera de gardă este extrem de dificilă: pe de o parte, numărul mare de prezentări la camera de gardă și, pe de altă parte, lipsa acută de personal medical. Aici este un deficit de peste 70 de asistente și 20 de infirmiere.

Imunitatea copiilor s-a lenevit

Conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar:  ”Numărul de îmbolnăviri ale copiilor preșcolari și școlari, adică nu a celor foarte mici, a început să crească alarmant. Când nu mergi la școală și nu faci lecții trei ani de zile, la prima lucrare de control pe care o dai vei lua nota patru. Așa s-a întâmplat și cu imunitatea acestor copii: s-a lenevit un pic!”

În această perioadă, pe lângă gripă, copiii de vârstă mică fac și infecții cu virusul sincițial respirator.

La Institutul Matei Balș,  în ultimele zile, au fost peste 800 de prezentări, crescând mult presiunea pe camera de gardă. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, spune că ”aproximativ 20 % dinte pacienți au nevoie să fie internați. Sunt persoane cu factori de risc, copii mici, care au nevoie de o monitorizare atentă”.

Medicii recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală, evitarea spațiilor închise și neaerisite și izolarea la apariția primelor simptome.