Sfântul Ioan Botezătorul, simbol al pocăinței și al vieții curate
Creştinii ortodocşi români îl cinstesc în fiecare an, la data de 7 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul, simbol al pocăinței și al vieții curate.
”Sfântul Ioan Botezătorul se numește și Proroc și pentru că el este și învățător. Sfântul îi învață pe oameni pocăința, să își schimbe viața, modul de a gândi și de a fi. El cerea oamenilor să se pocăiască, să facă roade vrednice de pocăință. Sfântul Ioan Botezătorul responsabilizează pe oameni, predica lui având un caracter social, duhovnicesc”, subliniază Patriarhul Daniel.
Prefericirea Sa transmite, totodată, că ”Sfântul Ioan Botezătorul este un mare dascăl al pocăinței și un mare sfătuitor pentru o viață curată, dar mai ales Sfântul Ioan Botezătorul rămâne cel care a fost ales să boteze în Iordan pe Mântuitorul Iisus Hristos”.
Fiul Elisabetei și al preotului Zaharia, Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut sub denumirea de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.
Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul dintre prorocii Vechiului Testament, care face legatura cu Noul Testament. El și-a început activitatea în anul 26 d.Hr. (primul an al guvernarii lui Pilat din Pont). Este un model de viață simplă: avea o singură haină din păr de cămilă, se hrănea cu acride și miere sălbatică.
În schimb, este un exemplu de modestie, smerenie, moralitate, dar și de tărie în combaterea păcatului, ceea ce i-a adus sfârșitul. În anul 31, la dorința Irodiadei și la porunca lui Irod, soldații îl decapitează în închisoarea Macherus.
Iordanul și Udatul Ionilor
Potrivit tradiției, în dimineața sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, oamenii se stropesc cu Aghiasma mare pentru a fi protejați de boli.
În unele localități se mai practică ”Iordăneala” : tinerii se aprovizionează cu Aghiasmă și la ieșirea de la slujbe, îi stropesc pe enoriași și le fac urări. La rândul lor, enoriașii îi răsplătesc pe tinerii urători cu bani.
În unele sate din Transilvania, s-au păstrat obiceiuri precum Udatul Ionilor. După slujbă, cei care poartă numele sfântului sunt duși la râu și „botezați”.
În această zi, oamenii trebuie să uite necazurile și să fie veseli.
Numele de Ioan, Ioana și derivatele lui sunt printre cele mai populare în România, la fel ca numele de Maria, Marian și derivatele sale.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, cele mai populare nume de români care-și serbează onomastica de ziua sfântului sunt: Ioana, Ion, Ionela.