Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea buletinului electronic 

Publicat: 05 ian. 2024, 19:30, de Oana Dințică, în ACTUALITATE , ? cititori
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea buletinului electronic 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, azi, legea buletinului electronic. Este vorba mai exact de legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.12/2023 ce prevede modificarea și completarea de acte normative ce cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitatea a acestora. 

Conform legii, cartea electronică de identificare le permite titularilor să utilizeze semnătura electronică și să se autentifice în sistemele informatice ale instituțiilor publice.  

Începând cu data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează astfel:  

– cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani 

– cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani  

–  cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani 

–  cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani

–  cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani 

Legea mai prevede ca certificatele pentru autentificare sau semnătura electronică și ,în anumite cazuri, certificatele pentru semnătura electronică calificată se utilizează pentru autentificare și după caz, semnare în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și cu sistemele informatice ale altor instituții publice sau ale celor care aparțin persoanelor juridice de drept privat. 

sursa: Inquam Photos/Octav Ganea

Conform legii, documentele semnate cu ajutorul certificatului pentru semnătură electronică avansată sunt la fel ca cele semnate olograf.  

După data de 1 ianuarie 2024, cetățenii românii care schimbă buletinul vor primi noile cărți de identitate electronice. Cu acestea pot călători fără pașaport în statele membre UE, la fel și în statele care recunosc aceste cărți electronice de identitate. Persoanele care nu vor să primească noile cărți de identitate electronice pot face o cerere pentru a primi un buletin clasic.