Surpriză de neînțeles pe lista firmelor care primesc ajutor de stat!

Publicat: 07 ian. 2024, 07:00, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Surpriză de neînțeles pe lista firmelor care primesc ajutor de stat!

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a semnat, în decembrie 2023, contractele cu cele 8 firme selectate pentru finanțare prin schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare. 

Lista finală aduce două mari surprize, care au în centru doi oameni de afaceri de top din România. Marea noutate constituie includerea societății Chimcomplex Borzești (controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza) în rândul companiilor care primesc ajutorul de stat. În același timp, au fost excluse de pe listă ECO WIND POWER SRL și EcoMetal (controlate de familia lui Dorin Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”), fără să fie dată vreo explicație.

Aceasta deși, în aprilie 2023, firmele lui Umbrărescu fuseseră anunțate printre beneficiarii sprijinului de stat, ba chiar primeau și cea mai mare finanțare  658,138,187 lei.

La acel moment, Chimcomplex avusese punctaj maxim, dar nu primea finanțare. De altfel, societatea a și contestat modul cum au fost desemnate firmele câștigătoare. Între timp, însă, balanța a înclinat în favoarea ei, iar la semnarea contractelor, în decembrie 2023, compania lui Vuza apare cu suma de 192 milioane de lei. Cât despre acest sprijin, el urmează să fie folosit pentru construirea unei fabrici de rășini epoxidice pe bază de sinteză epiclohidrină în cadrul Chimcomplex Borzești.

Pentru sesiunea 1 noiembrie 2022 – 16 decembrie 2022 au aplicat 97 de companii, doar 8 dintre ele fiind selecționate, în limita bugetului disponibil, anunța în 18 decembrie 2023 Ministerul Economiei.

Listă firme selectate în aprilie 2023

    1.  ALEX
      MELCOVICH BH SRL,  
      Unitate de producție băuturi
      răcoritoare  – 245,821,015 lei
    2. ANDRES ROB
      CONSTRUCT SRL,
      Fabrică producție elemente prefabricate pentru
      construcții, 249,440,587.00 lei
    3. ECOBAC
      SAL SRL,
      Înființare
      unitate de tratare și eliminare deșeuri nepericuloase – 113,411,271 lei
    4. ECO PARTNERSHEEP
      INSULATION SRL,
      Fabrică pentru procesare lână și produse fono și
      termo izolante din lână – 182,059,200 lei
    5. ECO WIND POWER SRL (companie specializată în producția de energie electrică), EcoMetal – 658,138,187 lei
    6. FERUCCIO COM SRL, FerPrefab, 109,090,130 lei
    7. HI-Q SOLUTIONS INVEST SRL, Înființare unitate economică nouă –
      producție mase plastice prin injecție pentru HI-Q SOLUTIONS INVEST SRL – 141,840,620 lei
    8. Dezvoltarea companiei NON-WOVEN GLOBAL SRL prin înființarea unei unități noi de producție de materiale nețesute – 141,840,620 lei.

  1. Lista firmelor care au semnat contractele în decembrie 2023

 – Non-woven Global SRL

– Eco Partnersheep Insulation SRL

-Alex Melcovich BH SRL

– Ecobac Sal SRL

– HI-Q Solutions Invest SRL

– Feruccio Com SRL

– Andres Rob Construct SRL

– Chimcomplex SA.

În termen de 6 luni de la semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii au obligația de a prezenta dovada cofinanțării precum și de a demara investiția. Plățile în cadrul acordurilor de finanțare se efectuează pe principiul rambursării cheltuielilor efectuate de către beneficiari pe parcursul realizării investiției.

Pentru ce se dau banii

Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, instituită prin HG 959/2022, este o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din sector în valoare totală de 300 de milioane de euro.

Ajutorul se acordă pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.