Fermier: „Nu merită să mai cultivi porumb, de când cu războiul din Ucraina”
Crescătorii de animale recunosc că prețul actual al cerealelor îi ajută, pentru că de când cu războiul din Ucraina, grâul, dar și porumbul s-au ieftinit semnificativ. Pentru fermierii din sectorul vegetal, însă, este o adevărată lovitură, deoarece nu-și mai pot acoperi costurile, iar la prețurile actuale pur și simplu nu mai merită să facă producție.
Mulți oieri au terenuri pe care își cultivă singuri grâu și porumb, dar la cât de mari sunt costurile, acum, sunt destui cei care nici nu-și mai pun problema să semene ceva, mai ales că există din abundență ofertă în piață pe relația Ucraina.
În această perioadă, când suntem cu câteva luni înainte de sărbătorile pascale, prețul pentru mielul în viu este de 18 lei/kg, față de 15-16 lei/kg, anul trecut, în aceeași perioadă, în condițiile în care materia primă, și vorbim de porumb, în special, s-a ieftinit.
„Cifric este mai bine, dar ținând cont de cheltuielile care sunt… singurul lucru rău, dar care pe noi ne-a „ajutat” este că porumbul are un preț, acum, de 70-75 de bani/kg, față de un 1 – 1,2-1,5 lei/kg, în urmă cu doi ani. Este un preț slab la porumb, de când cu războiul din Ucraina nu merge treaba”, a declarat pentru Ziarul Puterea, Ion Câmpean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine (ACOC) Bistriţa – Năsăud.
Acesta spune că fermierii cumpără porumb autohton, dar nu bagă mâna în foc că este chiar așa, dat fiind „șmecheriile” care se fac în piață.
Oierul atrage atenția că dacă fermierii autohtoni renunță la cultura mare, atunci există riscul ca în piață să nu mai existe marfă, iar prețul să crească semnificativ. Ca să nu mai vorbim de faptul că există pericolul ca România să devină dependentă de importuri.
„La cultura mare, avem probleme. La recolta 2023, la porumb n-a fost un preț mai ridicat de 60-70 de bani/kg. Este mare necaz de când cu Ucraina… Mulți dintre noi avem terenuri și ne producem cereale, de când este războiul în Ucraina, pot să spun că nici nu mai merită să faci porumb. Ca să produci un kilogram de porumb costă 50-60 de bani, iar noi abia ne acoperim cheltuielile. În sudul țării, dar și în alte părți unde a fost secetă, fermierii n-au cum să-și acopere costurile, nu merită să mai cultivi. Dar pun și întrebarea: bine, eu nu semăn, celălalt nu, iar la anul nu vom avea porumb și o să fim nevoiți să cumpărăm de la puținii care au semănat și atunci crește prețul”, a mai spus Câmpean.
În 2023, România a avut o producție de porumb de 10,3 milioane de tone, față de 8 milioane de tone, în 2022, cu mult mai mică însă față de anii de vârf, cum ar fi 2018, de exemplu, când se depășea 18 milioane de tone. Scăderea a avut loc pe fondul secetei, care și-a făcut simțită prezența mai ales în sudul țării, dar și în zona Moldovei, calamitând în mare parte recoltele fermierilor.