Precizări oficiale privind incapacitatea de izolare a virusului SARS-CoV-2 în laborator: Informație imprecisă și înșelătoare

Publicat: 23 ian. 2021, 13:15, de Irina Maria Mari, în ACTUALITATE , ? cititori
Precizări oficiale privind incapacitatea de izolare a virusului SARS-CoV-2 în laborator: Informație imprecisă și înșelătoare

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) informează populația că informația privind incapacitatea de izolare a virusului SARS-CoV-2 în laborator este falsă.

După ce pe rețelele de socializare au început să circule informații potrivit cărora virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator, CNCAV a transmis că acestea sunt false și au scopul de a scădea încrederea populației în vaccinare.

„Pe fondul derulării campaniei de vaccinare în întreaga Uniune Europeană, apar tot mai multe surse online – din alte țări europene și din România – care contestă eficacitatea și necesitatea vaccinării împotriva COVID-19 pe motiv că virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator. Aceste surse citează o <majoritate a medicilor>, fără a oferi detalii suplimentare, apelând la o tehnică înșelătoare, bazată pe argumentul autorității, cu scopul de a diminua încrederea populației în vaccinare. Așa cum am spus, răspândirea acestei informații înșelătoare a căpătat amploare inclusiv în spațiul online din România”, a transmis sâmbătă CNCAV pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.

Specialiștii Comitetului susțin că virusul a fost izolat în laborator de cercetătorii chinezi încă din luna ianuarie 2020, la mai puțin de o lună de la depistarea primelor cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

„Genomul a fost izolat cu ajutorul probelor recoltate de la nouă pacienți internați în Wuhan. Ulterior, secvențierea ARN-ului viral a fost transmisă către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și pusă, astfel, la dispoziția specialiștilor din întreaga lume. Virusul a prezentat o similaritate foarte mare cu două coronavirusuri prezente la anumite specii de liliac, unul dintre aceste virusuri fiind SARSCoV, cu care se aseamănă în proporție de 79,5%. Această similitudine stă la baza denumirii SARS-CoV 2. De asemenea, noul coronavirus este asemănător în proporție de 50% și cu cel care cauzează sindromul respirator MERS (Middle East Respiratory Syndrome), identificat pentru prima dată în Orientul Mijlociu (de unde și denumirea)”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Conform acestuia, studii comparative ulterioare au contribuit la individualizarea principalelor caracteristici ale noului coronavirus.

„National Library of Medicine (Biblioteca Națională de Medicină) din Statele Unite a făcut publică încă din februarie 2020 schema evoluției filogenetice a virusului. Pagina dedicată studiului SARS-CoV-2 a înregistrat până în prezent rezultatele a sute de teste și secvențieri din întreaga lume. De asemenea, organizația independentă GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) a inventariat deja 3,937 de genomuri prezente în spațiul european”, mai spun reprezentanții CNCAV.

De altfel, chiar și România a reușit izolarea virusului în laborator. „Până în acest moment, majoritatea țărilor afectate de pandemie a reușit să izoleze virusul în laborator, publicându-și rezultatele studiilor la nivel internațional. Una dintre țările care au reușit izolarea virusului în laborator este și România. Conform anunțului Ministerului Sănătății din data de 8 ianuarie, Institutul de Boli Infecțioase ”Profesor Dr. Matei Balș” a reușit secvențierea genomică a unei tulpini de coronavirus similară celei descoperite inițial în Marea Britanie”, se mai arată în mesajul CNCAV.

„În concluzie, afirmația conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă și înșelătoare. În prezent, există sute de secvențieri publicate în jurnalele de specialitate prestigioase la nivel internațional. De altfel, impactul pandemiei a condus la alocarea de fonduri suplimentare pentru cercetare, iar accesul neîngrădit la datele științifice a avut o contribuție esențială la dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19 într-un timp scurt”, conchid specialiștii.