Bugețelul și bugetul paralel
Ani de zile am fost bombardat media și prin tot felul de căi despre statul paralel. De când a dispărut Liviu Dragnea din spațiul politic, s-a diluat și sintagma lui atât de dragă. Cât de așezată era respectiva expresie în realitate, nu e subiectul scrierii de azi ci un alt paralelism de partid și de stat, pus în aplicare la vedere, pentru toată lumea de către Cabinetul Ciolacu: guvernarea prin bugetul paralel. Nu e o invenție a acestui Executiv, însă acesta l-a dus pe cele mai înalte culmi de împrăștiere a banului public.
În vremuri nu demult depășite, guvernele României s-au înfruptat din banii din fondul de rezervă și din cel de intervenție, fără ca să existe o situație de urgență. N-a picat uraganul, n-a venit tsunami, nu s-a prăbușit vreun vulcan, dar nici n-a murit vreo oaie de grijă. Cu toate acestea, guvernele băgau mână în acest fond și alocau bani în neștire primăriilor, pentru diverse investiții, pentru biserici etc., pentru că legislația nu este foarte clară în ceea ce privește utilizarea respectivelor fonduri. Ele au fost, însă, dintotdeauna și de către toate guvernele, utilizate ca buget paralel. Cu alte cuvinte, indiferent de ce se vota în Parlament prin legea bugetului, Ministerul Finanțelor și premierul aveau aceste pârghii da a da bani cui voiau și când voiau.
Sub guvernarea Ciolacu avem de a face cu un bugețel și cu un buget paralel. A desființat rectificarea bugetară, pentru prima oară în ultimii 34 de ani, a întors pe dos transparența cheltuielii banului, iar bugetul statului a ajuns un bugețel amârât în mâna premierului. Aproape 100 de hotărâri de guvern au împărțit 31,3 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru plata salariilor serviciilor secrete, pentru suplimentarea veniturilor diverselor ministere, pentru acoperirea unor fonduri care dispăruse etc.
Rectificarea aceea avea un rost pe lumea asta. După ce treceam în a doua jumătate a anului se luau banii de la ministerele care nu au performat, adică nu au fost în stare să cheltuie banii primiți prin legea bugetului, și se dădeau la cei premianți. În felul acesta, banii nu stăteau pe loc, se bagau în economie, circulau. Prin bugetul paralel nu există nicio noimă de performanță ci doar o acțiune discreționară după voia celui care comandă.
Credeți că țara se poate dezvolta pentru că bugețelul este utilizat, de exemplu, pentru plata salariilor celor de la STS?