Îmbătrânirea prematură a organelor, detectată în sânge
Cercetătorii americani au demonstrat că fiecare organ din corpul nostru eliberează în sânge un ansamblu de proteine. Aceste proteine evidențiază vârsta biologică a organelor respective.
Studiul cercetătorilor de la Universitatea Stanford din SUA a fost publicat în revista Nature, transmite Sciences et Avenir.
Analiza cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) a aproximativ 5.000 de proteine din sânge, de la 5.676 persoane a permis identificarea a 756 de proteine care s-au dovedit legate de un anumit organ.
Apoi, cercetătorii au studiat modul în care profilul proteic al 11 organe s-a modificat odată cu vârsta. Viteza lor de îmbătrânire era independentă de celelalte organe și mai mare față de medie în cazul unui organ bolnav.
De exemplu, rinichiul persoanelor suferinde de diabet sau de hipertensiune era, biologic, mai bătrân cu un an și aceasta independent de capacitațile de funcționare. Inima, s-a dovedit mai bătrână cu patru ani față de restul organismului, ceea ce înseamnă o creștere de 2,5 ori a riscului de accident cardiac în următorii 15 ani.
Îmbătrânirea prematură a unui organ a fost identificată la aproape 20% dintre persoanele testate. Fenomenul a fost observat chiar la toate organele în cazul persoanelor care au suferit un atac de cord sau la cele diagnosticate cu maladia Alzheimer.
O îmbătrânire mai accentuată a creierului era asociată cu un risc mai mare de început al maladiei Alzheimer. Proteinele legate de vârsta înaintată ale fiecărui organ reprezintă indicii ale mecanismelor de îmbătrânire și în același timp căi de limitare a acestora, spun cercetătorii.