Fermierii și ministrul Florin Barbu au făcut pace: ”Să meargă acasă”

Publicat: 16 ian. 2024, 07:05, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Fermierii și ministrul Florin Barbu au făcut pace: ”Să meargă acasă”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții fermierilor au ajuns la un acord.


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, împreună cu reprezentanții asociațiilor din sectorul vegetal, au ajuns la un acord privind 13 solicitări formulate de fermieri, după o rundă de negocieri care a durat mai mult de trei ore, desfășurată luni.

Printre aceste solicitări se numără acordarea în regim de urgență a plăților de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), cu termen limită până la 29 februarie 2024, și compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectați de importurile din Ucraina. Aceasta se va realiza prin adoptarea de culori separate și monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanța.

De asemenea, s-a convenit asupra acordării de credite cu dobândă subvenționată pentru capital de lucru și investiții în ferme, cu o marjă a dobânzii de maximum 2% + ROBOR, termenul limită fiind 29 februarie 2024. Se va plăti, de asemenea, un sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înființate în toamna anului 2022 pe teritoriul Ucrainei, iar posibila compensare a culturilor din primăvara anului 2023 va fi luată în calcul după rectificarea bugetară, termenul limită fiind 31 mai.

Alte puncte agreate includ actualizarea valorii ajutorului de stat pentru rambursarea accizei la motorina achiziționată și utilizată în agricultură, cu termen limită până la 31 iunie 2024. De asemenea, s-a discutat despre derogarea de la anumite reguli privind rotația culturilor și lăsarea unui procent din suprafața fermei necultivat, cu fermierii solicitând clarificări începând cu anul de cerere 2023-2024 și reducerea sancțiunilor în baza forței majore, termenul limită fiind sfârșitul lunii ianuarie.

Totodată, s-a hotărât modificarea în regim de urgență a Ordonanței 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, echivalarea categoriilor de permis auto și înmatricularea utilajelor agricole fără necesitatea CIV și ITP, indiferent de tonaj.

Ministrul Florin Barbu a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”. El a explicat că, până la 30 mai, va fi acordat un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile plantate în toamna anului 2022. „Aştept ca toţi fermierii să meargă acasă, la familie, la părinţi şi să aibă încredere totală în formele asociative care sunt lângă mine aici la această conferinţă şi îi asigur că procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu colegii din formele asociative este asumat de ministrul Agriculturii şi 100% toate cele transpuse în acest proces verbal vor fi rezolvate. Suntem astăzi aici la Ministerul Agriculturii. Asociaţiile au dat curs dialogului pe care l-am avut astăzi în cadrul bugetului pe care l-am avut pe anul 2024 pentru Ministerul Agriculturii. Aşa cum v-am spus şi mai devreme, agricultura are 2% din PIB al României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociaţiile le ştiau. Majoritatea fermierilor din ţară au fost informaţi de sumele pe care le avem prevăzute în buget. Vorbim aici de sume foarte importante pentru că, anul acesta, până pe 30 mai vom acorda un sprijin de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022”, a explicat Florin Barbu.

Alte propuneri aprobate vizează revizuirea și adoptarea legislației necesare pentru durata minimă a contractului de arendă și concesionarea pășunilor, furnizarea gratuită de apă pentru infrastructura principală de irigații în 2024 și subvenționarea a 50% din costurile cu energia electrică suportate de către Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI).

De asemenea, se vor face modificări la legislația existentă privind amenajările locale de irigații, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigații doar cu acordul OUAI-urilor, și se va implementa Sistemul Național de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței și va fi discutată în următoarea ședință de guvern.

În încheiere, s-a convenit asupra realizării, împreună cu fermierii, a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină în zona Vrancea. Dimineața aceleiași zile, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a avertizat că va iniția demersurile pentru organizarea unui protest național autorizat dacă Ministerul Agriculturii nu răspunde revendicărilor organizației.