Cozi kilometrice și farmacii nepregătite. Antigripale, de negăsit
În plin sezon de gripă, farmaciile au fost luate prin surprindere. La unele farmacii medicamentele virale precum Tamiflu sunt de negăsit, iar oamenii stau ore în șir la cozi în așteptarea medicamentului salvator.
La câteva farmacii din marile lanțuri există acest antiviral, numit Tamiflu. Cum este celebra farmacie ”Tei”, situată pe b-dul Barbu Văcărescu. La capătul unei cozi de tip ceaușist, într-un spațiu închis și aglomerat, te alegi cu antiviralul salvator, dar sigur și cu alte virusuri și bacterii.
În schimb, în unele farmacii comunitare, independente, adică neprinse în binecunoscutele ”lanțuri”, antiviralul este de negăsit.
Evident, se pune întrebarea de ce în farmaciile legate în lanțuri este și în cele independente nu este acest antiviral? Ar putea fi un răspuns legat de preț, aspect deloc neglijabil. Ar putea fi și modul de aprovizionarea de la sfârșitul și începutul de an. La începtul anului, cererea acestui antiviral a foste mare. Și în timp ce unele farmacii au avut program, depozitele nu au funcționat, creându-se decalaje în aprovizionare.
În legătură cu Tamiflu, ministrul Sănătății anunța pe 3 ianuarie că ”stocurile sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel național”. Pe lângă Tamiflu, mai există două molecule similare (Ebilfumin și Segosana), diponsibile în țara noastră, potrivit listei publicate de Ministerul Sănătății.
Ce spun farmaciștii?
Dar răspunsul la problema Tamiflu și a altor antivirale l-am primit de la câțiva farmaciști licențiați, independenți, practicieni din farmaciile comunitare, nelegate în lanțuri.
”Nu numai Tamiflu, ci și alte antivirale lipsesc din farmaciile mici, respectiv cele care nu fac parte din lanțurile de farmacii. Comparativ cu lanțurile de farmacii, farmaciile mici nu au în spate depozite.
Dacă o farmacie mică face comandă pentru un antibiotic, de exemplu augmentin, depozitul nu onorează comanda dacă această farmacie nu ia și cinci cutii de omeran, un pansament gastric, care nu este solicitat la vânzare. Faci o dată, de două ori acest compromis. Dar astfel farmacia riscă să rămână cu pansamentul gastric nevândut și fără antibioticul respectiv. Farmaciile din lanțuri au depozitele în spate, care defavorizează farmaciile mici”.
Farmacia, mai întâi un business
În rețeaua de farmacii, s-a produs un grav dezechilibru după 1989. Au pătruns antreprenorii interesați exclusiv de afacere, fără nicio legătură cu profesia de farmacist. Au format aceste lanțuri, înghițind farmaciile mici și au creat presiuni pentru modificarea legislației în favorarea lor. Așa se face că multe sunt farmacii fără farmaciști profesioniști. De exemplu, în Germania, un farmacist se poate asocia numai cu un farmacist și nu poate avea mai mult de trei farmacii. La noi, farmacia a intrat pe mâinile unui antreprenor, care vizează doar businessul.
În București, sunt aproximativ 800 de farmacii, dintre care 700 fac parte din lanțurile de farmacii. Restul de circa o sută sunt farmacii independente, comunitare, care aparțin farmaciștilor licențiați în această profesie. Sunt farmacii care nu au în spate depozite de medicamente, nu au posibilitățile financiare comparabile cu cele din ”lanțuri” și sunt grupate în cel mult trei farmacii.
Am plecat de la un antiviral și am ajuns la o realitate din farmaciile noastre. Evident, sunt necesare inițiative legislative care să facă ordine și să redea farmacia profesioniștilor, care sunt interesați mai întâi să-și facă cu onoare profesia și apoi să facă o afacere prosperă.