Avem cele mai mici prețuri din UE la alimente și băuturi nealcoolice
România a fost în 2022 cel mai ieftin stat membru la categoria “Alimente”, Bulgaria la băuturi alcoolice și întreținerea locuinței, Ungaria la transporturi.
În anul 2022, Bulgaria și România au înregistrat cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană al prețurilor pentru alimente și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, situându-se cu 41% sub media UE. Aceste cifre, prezentate de Institutul Național de Statistică, indică o poziție urmată de Polonia, cu 39% sub media UE. În același an, Danemarca a înregistrat cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației (49% peste media UE), fiind urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE).
Potrivit datelor INS, indicii nivelului prețurilor exprimă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii. La nivelul Uniunii Europene, se plătește 100 de euro pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final. Extremele înregistrate au fost de 149 de euro în Danemarca și 59 de euro în România și Bulgaria.
Eurostat a evidențiat că România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (72%), urmată de Polonia (73%). La polul opus, Danemarca și Luxemburg au cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (121%). Bulgaria se remarcă prin cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%). Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Transport” (70%), în timp ce Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa servicii de cazare și restaurante (50%).
Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, România și Ungaria au înregistrat aceeași valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, situându-se la nivelul de 76% față de media UE. Bulgaria a înregistrat cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor în anul 2022, situându-se cu 38% sub media UE. Luxemburg s-a remarcat cu cel mai înalt nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană, depășind media UE cu 156%. Acest fenomen se explică parțial prin faptul că un număr semnificativ de cetățeni străini contribuie la realizarea PIB-ului în Luxemburg, fără a face parte din populația rezidentă.