Începe reconstrucția planșeului de la Piața Unirii
Oficialii Sectorului 4 al Municipiului București au anunțat că se dă startul reconstrucției totale a planșeului de la Piața Unirii, construcția din beton care susține o mare parte din această piață centrală.
Planșeul, construit în anii 1930, este încadrat în clasa tehnică IV, adică nesatisfăcător, din cinci posibile. Expertizele au arătat că structura este avariată și necesită reparații urgente.
Contractul pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor a fost atribuit, în urma unei licitații publice, unei asocieri de constructori și proiectanți cu renume și cu experiență în realizarea de lucrări de infrastructură mare.
Contractul are o valoare de 800 de milioane de lei și prevede o perioadă de execuție de 33 de luni, dintre care 9 luni pentru etapa de proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrărilor propriu-zise.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, va oferi mai multe detalii despre reconstrucția planșeului în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc luni, 22 ianuarie, la ora 11.00, la sediul Primăriei Sectorului 4.
Refacerea planșeului de la Piața Unirii este o investiție importantă pentru București, care va asigura siguranța cetățenilor și va contribui la reabilitarea unei zone centrale a orașului.
Nu există un pericol iminent de prăbușire a planșeului dar e nevoie de o intervenție de urgență
Planșeul peste Dâmbovița din Piața Unirii, construcție din beton armat construită în anii 1930, este în stare de degradare avansată, potrivit unei expertize tehnice recente.
Planșeul, care susține o mare parte din piața centrală a Bucureștiului, este încadrat în clasa tehnică IV, adică nesatisfăcător, din cinci posibile. Expertiza a identificat o serie de degradări severe la structura de rezistență a planșeului, inclusiv:
- Rigle de beton armat cu secțiunea diminuată
- Bucăți de beton desprinse
- Armături secționate
- Predale de beton sparte
- Stâlpi cu cămășuială cedată
- Beton expulzat, exfoliat și corodat
- Armături corodate și îndoite
Întrebat dacă există pericolul ca planșeul să se prăbușească, inginerul Ionuț Răcănel, unul dintre specialiștii care au participat la elaborarea expertizei, a declarat pentru Hotnews, că nu există un pericol iminent de colaps, dar că este necesară o intervenție urgentă pentru a preveni deteriorarea suplimentară a structurii.
„Sigur că nu este normal să rămână așa, lucrările ar trebui să înceapă de mâine dacă mă întrebați, dar nu e normal să lansăm astfel de zvonuri. Sigur, dacă îl lăsăm așa, Dumnezeu știe, că nimeni nu poate să facă o predicție, cade mâine, poimâine, asta depinde de foarte mulți factori, ce circulă prin Piața Unirii, nivelul de vibrații, de șoc, dar asta nu se întâmplă acum și nu știu nici dacă se întâmplă peste 10 ani, chiar dacă nu se intervine”, a declarat inginerul Răcănel.
Lucrările de consolidare a planșeului vor fi efectuate prin săpătură deschisă, ceea ce va presupune închiderea traficului rutier pe segmentele de sub arterele de circulație. Durata lucrărilor este estimată la 3-4 ani.
Planșeul peste Dâmbovița din Piața Unirii este o structură importantă pentru București, care trebuie consolidată cât mai curând posibil pentru a preveni un eventual colaps. Lucrările de consolidare vor fi complexe și vor necesita închiderea traficului rutier pe o perioadă de timp îndelungată.