Pregătiri pentru Venus? Ce promite Agenția Spațială RUSĂ
„Pentru a înlocui actuala rachetă Soyuz-2, elaborăm planurile pentru o rachetă cu metan. Ea va fi dezvoltată încă de la început ca un ansamblu reutilizabil. Nu semi-reutilizabil ca în cazul SpaceX, ci reutilizabil, prima treaptă va fi reutilizată de peste 100 de ori”.
Astfel s-a exprimat directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat agenţiei de presă Ria Novosti. Agenţia Spaţială rusă, Roscosmos, care concurează cu compania privată SpaceX a antreprenorului Elon Musk (și acesta nu mai e un secret), a anunţat că intenţionează să aducă pe Terra eşantioane de scoarţă planetară prelevate de pe Venus. Și să dezvolte un vehicul spaţial care va putea fi folosit pentru mai mult de 100 de lansări, după cum notează AFP.
Unii cu Marte, alții cu Venus
O altă prioritate rusă ar fi, potrivit dezvăluirilor făcute de Dmitri Rogozin, revenirea pe Venus, planeta pe care doar sondele sovietice au reuşit să se plaseze cu succes până în prezent. Obiectivul viitoarei misiuni va fi acela de a aduce pe Terra câteva eşantioane şi studierea şi înţelegerea atmosferei planetei Venus, unde efectul de seră este considerabil, în contextul în care Pământul este ameninţat de fenomenul modificărilor climatice.
„Venus este mai interesantă decât Marte (…) dacă nu înţelegem procesele (climatice), atunci cum să înţelegem, cum să împiedicăm un astfel de scenariu pe planeta noastră?”, a adăugat directorul Roscosmos. După părerea lui, inginerii ruşi nu ar trebui să se mulţumească „doar cu plasarea unei sonde pe Venus, ci să aducă pe Terra eşantioane prelevate din scoarţa venusiană. Ar fi o adevărată reuşită”.
„Inginerii noştri nu vor să repete ceea ce fac colegii lor de la SpaceX”
„Ştim cum să facem acest lucru”, a adăugat Dmitri Rogozin. El consideră că este de preferat ca Rusia să acţioneze mai degrabă „independent” decât în cadrul unei cooperări cu Statele Unite. Totuşi, Rogozin a dezvăluit că reducerile bugetare ameninţă aceste ambiţii. „Inginerii noştri (…) nu vor să repete ceea ce fac colegii lor de la SpaceX, ci să îi depăşească”, a adăugat Dmitri Rogozin. Oficialul rus a ironizat de altfel amerizarea „grosolană” a capsulei Crew Dragon, considerând că doar o asolizare pe „pământ ferm” ar reprezenta „o aterizare cum se cuvine”. SpaceX a reuşit recent prima sa lansare şi revenire cu succes pe Terra a capsulei Crew Dragon, cu doi astronauţi la bord, în cadrul unei misiuni realizate pentru NASA. Racheta sa Falcon 9 este parţial reutilizabilă, precum şi capsula locuibilă, în vederea reducerii costurilor de lansare.
Prin reuşita sa recentă, compania miliardarului Elon Musk, care are ambiţia de a coloniza planeta Marte într-o bună zi, a dat o grea lovitură sectorului spaţial rus, deja afectat de scandaluri şi corupţie, şi a pus capăt monopolului existent în privinţa zborurilor cu echipaje umane lansate spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), deţinut timp de aproape 10 ani de către Rusia, după retragerea din activitate a navetelor spaţiale americane.
Foto: The Moscow Times