Cristian Matache, la Dialogurile Puterii: Să spui despre 24 ianuarie 1859 ”Mica Unire” e un afront adus părinților națiunii
Sintagma ”Mica Unire” utilizată pentru 24 ianuarie 1859 este contestată de Cristian Matache, senior editor Puterea și absolvent al Facultății de Istorie, din cadrul Universității București.
Expresia ”Mica Unire” este un afront adus părinților națiunii pentru că ei nu au realizat ceva mic ci au creat o națiune, un stat, consideră Cristian Matache, senior editor Puterea, la ”Dialogurile Puterii”.
“Aș vrea să spun despre această sintagmă, Mica Unire. Sunt împotriva acestui termen pentru că eu cred că este un afront la adresa părinților națiunii. Ei nu au făcut ceva mic, au făcut ceva uriaș. La 1859, în ianuarie, a fost unirea a două state, Valahia cu Moldova, două state care, deși, cum spunea bătrânul Grigore Ureche, ”de la Râm ne tragem toți”, au parcurs căi diferite. S-a ajuns în acel punct, cu fiecare dintre ele având istorie diferită, panteon diferit, eroi diferiți. Ce treabă avea Valahia cu Ștefan cel Mare? În afară de faptul că a avut un dușman feroce… Ce treaba are Moldova cu Mihai Viteazul, în afară de faptul că s-a trezit cu el și i-a deranjat existența statală? susține Cristian Matache, la ”Dialogurile Puterii”.
La 1859 e Unirea, pentru că atunci s-au creat națiunea română și statul român. ”Astăzi se împlinesc 165 de ani de la 24 ianuarie 1859, iar peste vreo trei ani o să sărbătorim 165 de ani de când e România”, a spus Cristian Matache. În 1862, Cuza a decis schimbarea numelui statului din Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei în Principatele Unite române, fiind prima oară când apare numele de român, România, în titulatura țării.
Vă invităm să urmăriți, începând cu ora 18.00, interviul acordat de Cristian Matache, senior editor al publicației PUTEREA, la podcastul „Dialogurile Puterii” pe toate canalele online ale Ziarului Puterea.