Călătoriile vor fi raționalizate cu „Pașaportul de carbon”. Planul UE
Cetățenii care nu sunt prietenoși cu mediul vor avea probleme să călătorească în viitor, în condițiile în care UE are în plan să le limiteze cu „pașaportul de carbon” vizitele peste graniță.
Ideea cu pașaportul de carbon, similar celui de alimente, presupune că fiecărui călător i se atribuie o alocație anuală de carbon pe care nu o poate depăși. Indemnizațiile pot apoi să „raționeze” călătoriile sau cel puțin așa doresc autoritățile de la Bruxelles.
Aceste taxe se vor aplica nu doar marilor poluatori, precum combinate zootehnice, fabrici și uzine, ci și tuturor oamenilor, care vor fi obligați să plătească în funcție de cât dioxid de carbon elimină în atmosferă. Sunt luate în calcul călătoriile cu mașina, vaporul sau avionul, iar calculul, plata și eventualele restricții, dacă va fi cazul, se vor realiza prin intermediul unui „pașaport de carbon”. Acesta va fi inclus în portofelul electronic la care Uniunea Europeană lucrează, acum.
Bruxelles-ul a început deja să-i obișnuiască pe oameni cu ideea limitării călătoriilor.
O astfel de decizie ar urma să fie luată în contextul în care după pandemie turismul a explodat, cu consecințe „dezastruoase” din punct de vedere social și de mediu. Așa de exemplu au fost înregistrate valuri de căldură record, incendii în Grecia și Hawaii, în timp ce pentru destinații de vacanță populare, precum Portugalia, Spania și Turcia, au fost emise avertismente de vreme extremă. Experții sunt de părere că dezastrul este rezultatul schimbărilor climatice.
Cotele anuale de carbon vor fi similare celor pentru alimente și vor avea rolul de a „raționaliza” călătoriile. Amprenta medie anuală de carbon a unei persoane se apropie de 4 tone la nivel global, dublu față de cât ar trebui să emită un om până în 2050 pentru a proteja planeta, adică cam cât două zboruri dus-întors între Londra și New York.