Speranța de viață crește cu fiecare an petrecut într-o școală sau universitate
Speranța de viață crește cu fiecare an petrecut într-o școală sau universitate, susțin autorii unui studiu publicat în revista americană The Lancet Public Health.
Autorii acestui studiu sunt cercetători de la Universitatea de Științe și Tehnologii (NTNU) din Norvegia și de la Universitatea din Seatle (SUA).
Ei au analizat date provenind din 59 de țări, printre care SUA, Regatul Unit, China, Brazilia și au ajuns la concluzia că mortalitatea la persoanele cu vârste între 18 și 49 de ani ar scădea cu 2% la fiecare an de studiu.
În acest ritm, potrivit cercetătorilor, cu 18 ani de studiu și un stil de viață sănătos, riscul de deces s-ar reduce cu 34%.
Autorii studiului spun că a nu merge la școală este la fel de nociv cu a consuma mai mult de cinci băuturi alcoolice pe zi sau a fuma zece țigări zilnic, timp de zece ani.
”Educația este importantă pentru fiecare și nu doar pentru beneficiile asupra sănătății, dar faptul că poți să cuantifici amploarea acestor beneficii reprezintă un progres semnificativ, a declarat dr. Terje Andreas Eikemo, coautor al studiului, citat de The Guardian.
Studiul mai arată că îmbunătățirea speranței de viață este similară în țările bogate și în cele sărace, indiferent de sex sau clasă socială.
Totuși, Neil Davies, profesor de statistică medicală la University College din Londra, subliniază, într-un interviu în The Guardian, că rata absenteismului școlar are consecințe nu numai asupra sănătății, dar și pe piața muncii. Profesorul Davies subliniază că timpul consacrat studiilor este strâns legat de posibilitățile materiale ale indivizilor. Ceea ce îi afectează în principal pe elevii și studenții defavorizați din punct de vedere material.