Dan Chitic, Alianța Blocul Suveranist Român: „Mandatul Președintelui României să fie doar de 4 ani”
24 ianuarie 2024, Conferința “UNIȚI PENTRU NAȚIUNE construim A TREIA REPUBLICĂ”, organizată de Alianța Blocul Suveranist Român. Cu această ocazie, Alianța BSR a pus in discutie proiectul de revizuire a Constituției României, intitulat simbolic „Constituția Suveranității”, reforma constituțională fiind punctul central și fundamental al Proiectului de țară „A TREIA REPUBLICĂ”.
În 24 ianuarie, zi memorabilă în istoria României, Alianța Blocul Suveranist Român pune în dezbatere publică necesitatea revizuirii Constituției României. La această provocare, desfășurată sub toate rigorile unei manifestații istorice, au participat specialiști în diverse domenii, politicieni, ziariști, cetățeni care consideră că anumite articole ale actualei Constituții nu mai sunt în conformitate cu principiile, ideile și valorile forțelor suveraniste și patriotice din România.
Pentru modificarea Constitutiei Romaniei, în primul rând, e nevoie de unitate
Dan Chitic, președintele Partidului Coaliţia pentru Naţiune, susținea în cadrul dezbaterii că: „Pentru modificarea Constituției României, in primul rând, e nevoie de unitate, unitate care de zeci de ani încoace nu poate fi refăcută în jurul unui personaj. Nu avem un personaj de talia lui Alexandru Ioan Cuza, spre exemplu, și experiența a dovedit că nici măcar în jurul unui partid nu ne putem considera uniți. Noi încercăm să facem această unitate în jurul unor idei, a unei speranțe. În jurul unei viziuni. Această viziune este cea a unei republici pentru cetățean, drepturile și libertățile cetățeanului să fie puncte axiale în jurul cărora să se construiască statul. Iată de ce este nevoie de ceea ce noi am numit A treia Republică.Toată această a Treia Republică este fundamentată pe ceea ce noi am numit Constituția suveranității.”
Prerogativele Președintelui trebuie restrânse
Răspunsul lui Dan Chitic la întrebarea care ar fi cele mai importante modificări ale Constituției propuse in cadrul acestui proiect a fost: ”Multe și prea multe despre care aș putea vorbi. Primul despre care putem discuta acum, pentru că suntem într-un an electoral, este cel referitor la mandatul președintelui, care ar trebuie să devină de patru ani, pentru că nu mai trebuie sub nicio formă să avem posibilitatea coabitării. Președintele trebuie să fie restrâns în libertatea excesivă pe care a dobândit-o abuziv în baza actualei Constituții O altă chestiune despre care vorbim este cea legată de căsătoria, de familia care trebuie să fie întemeiată pe doi oameni de sex opus, care să se fi născut bărbat și, respectiv, femeie. O să mă întrebați de ce e nevoie de toate astea, pentru că în isteria vremilor noastre se poate imagina o căsătorie care să nu fie făcută între doi oameni, ci între un om și o mașină.”
Să voteze poporul
Dar ce șanse are realizarea unei asemenea reforme a Constituției, mai ales într-un an electoral?
„Doar poporul român va trebui să decidă acest lucru”, a răspuns Dan Chitic. „Noi vom analiza toate propunerile și sugestiile, criticile și într-un termen cât mai scurt posibil vom prezenta o variantă finală a proiectului de Constituție. Dezbaterea publică am început-o de un an și ceva. Doar cine nu a vrut nu a venit. Vedeți, avem specialiști în drept, avem cetățeni, simpli cetățeni. Dezbaterea va continua, desigur, dar nu poate continua la nesfârșit, pentru că vom intra în ceea ce se poate întâmpla. Riscul pe care destinul nostru românesc îl are, acela de a fi în legenda Meșterului Manole. Ce facem azi să se dărâme mâine, motiv pentru care, într-un interval, probabil de trei săptămâni, vom propune o variantă care să fie foarte apropiată de cea finală, care să fie supusă atenției și cercetării Consiliului Legislativ. Apoi, această variantă va fi publicată în Monitorul Oficial, apoi românii vor fi întrebați dacă vor sau nu să o susțină.
Există mecanisme constituționale prin care se poate reforma, există inițiativa de reformă constituțională. Este nevoie de 500.000 de mii de români care să susțină acest proiect, așa cum s-a întâmplat și în cazul modificărilor care au fost făcute pentru așa zisul referendum familia tradițională. Deci, vom copia acel model care nu este un model impus de un precedent, ci este un model constituțional și vom face apel la cetățeni și îi vom întreba dacă vor sau nu vor să susțină o reformă reală.
Această Constituție pleacă de la cetățean, e făcută pentru cetățean și trebuie să fie votată de cetățeni.”
Video: Florina Dumitrache