Antibiotice în regim de urgență, doar de pe lista scurtă, pe baza declarației pe proprie răspundere
În regim de urgență, farmacistul va elibera doar antibiotice de primă linie, care nu generează rezistență, fără rețetă, dar pe baza declarației pe proprie răspundere, spune secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Adriana Pistol.
Dintre cele 82 de antibiotice menționate în Ordinul Ministerului Sănătății nr.63/2024, doar 20 vor putea fi eliberate în regim de urgență, pentru 48 de ore.
Secretarul de stat Adriana Pistol a subliniat că era necesar acest ordin, deoarece, în Uniunea Europeană, România se plasează pe primele locuri în privința consumului de antibiotice.
„La nivelul indicatorilor care sunt calculaţi la nivel global, (…) România are un indicator de 26/1.000 de locuitori pe zi, ceea ce înseamnă că dintr-o mie de locuitori 26 iau zilnic un antibiotic, ceea ce în Uniunea Europeană se întâmplă numai în 16 cazuri din 1.000 de locuitori. Deci, consumul de antibiotice este foarte mare. Antibioticele de prima linie, cele care ar produce, cel mai puţin posibil, rezistenţă, ar trebui utilizate cel mai des în detrimentul celor din clasele care sunt susceptibile să producă foarte uşor rezistenţă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru anul 2023 ar trebui ca fiecare stat să atingă un minimum de 60% din tot consumul total de antibiotice pentru cele de primă linie. (…) În România, utilizarea antibioticelor de primă linie (…) a scăzut şi a crescut consumul antibioticelor din alte clase, care pot să producă rezistenţa la antimicrobiene”, a explicat secretarul de stat, joi, în cadrul unei conferințe de presă.
Rezistența la antibiotice reprezintă, în prezent, o problemă majoră, unii specialiști avertizând că, dacă nu se intervine ”aceasta va produce viitoarea pandemie”.
Declarația pe proprie răspundere
Monica Negovan, directorul Direcției farmaceutice și dispozitivelor medicale din cadrul Ministerului Sănătății, a precizat, în aceeași conferințe de presă, că este în curs de actualizare sistemul electronic de raportare a antibioticelor. Dar până la actualizarea acestui sistem, se folosește declarația pe proprie răspundere.
„O să avem nişte date şi vom analiza consumul. (…) Pe de altă parte, încercăm să dezvoltăm, în perioada următoare, un sistem de eliberare electronică a medicamentelor. Când se va dezvolta sistemul de prescripţie electronică şi în afara sistemului de compensare, atunci vom vedea în timp real CNP-ul care a ridicat din altă farmacie acel medicament. Nu există încă un termen pentru acest sistem. De aceea, există declaraţia pe propria răspundere. Ne bazăm pe responsabilitatea pacientului că, în cazul unui episod acut, (…) se prezintă la farmacie şi nu a ridicat din altă farmacie”, a spus Negovan.