Alin Rotaru, „Regele Etnobotanicelor”, a fost capturat la Barcelona
Poliția Națională din Spania a anunțat că l-a prins, la Barcelona, pe Alin Rotaru, „Regele Etnobotanicelor” din România, care în 2008 a înființat rețeaua națională „magazine de vise”, celebrele „Spice Shop”, care au extins consumul de „droguri ușoare”.
Știrea arestării „Regelui Etnobotanicelor” a fost anunțată de cotidianul spaniol EL CASO: „Poliția Națională l-a găsit la Barcelona, ascunzându-se de justiția română, pe Alin Rotaru, un bărbat născut în 1986, cunoscut în țara sa pentru că a devenit vânzător de marijuana și, de asemenea, cu banii câștigați, și-a deschis o platformă de televiziune pe internet care a piratat emisiunile sportive și a provocat mari pierderi rețelelor de televiziune din România și din alte țări din zonă. Conform documentației, se afla în Spania, unde reușise să își regularizeze situația administrativă”.
Potrivit jurnaliștilor din Catalonia, din 2021 Alin Rotaru își procurase acte de identitate false, dar polițiștii spanioli au reușit să afle adevărata sa identitate:
„La momentul arestării la Barcelona, agenții Poliției Naționale, care se ocupă de căutarea și vânarea fugarilor, i-au reținut toate actele de identitate, care dovedeau că inculpatul a folosit o identitate falsă din 2021, folosită pentru a rămâne în țara noastră. Nu a fost ușor, dar cercetările și urmăririle anchetatorilor au făcut posibilă arestarea la Barcelona a bărbatului cunoscut drept <<Regele etnobotanicelor>>”.
Gălățeanul Alin Rotaru era dat în urmărire internațională, având o condamnare definitivă la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru trafic de droguri, dar și o altă condamnare după ce în 2013 a sechestrat în apartamentul său din București două fete minore pe care le-ar fi violat, sub amenințarea unei arme.
Rețeaua magazinelor „Spice Shop” își avea sediul la Galați, la câțiva pași de „Palatul Justiției”
În 2008, apăreau la Galați primele două „magazine de vise”, cu titulatura de „Spice Shop” și cu imagini cu frunze de cannabis pe vitrine. Erau magazine care vindeau ceea ce tinerii numeau „droguri ușoare”, denumirea oficială, care evita cuvântul „drog” și toate implicațiile penale ale comercializării acestora, fiind „substanțe etnobotanice”.
Primele „Spice Shop”-uri din Galați au apărut în Cartierul Dunărea, lângă Școala Gimnazială nr 1 și în Cartierul Țiglina 3. Ulterior, a fost extinsă rețeaua cu alte două magazine la București și câte un magazin la Bârlad, Ploieşti, Târgu-Mureş, Constanţa, Braşov şi Sighişoara, dar și cu mai multe magazine pe Litoral, primele fiind la Constanța și Mamaia. Mai apoi, în toată țara au apărut „magazine de vise” înființate în franciză.
Principala rețea de distribuție la nivel național „Spice Shop”, a firmei SC Spice Grup SRL, are sediul compartimentului de distributie la Galați, în clădirea de pe strada Regiment 11 Siret nr 35, lângă „Palatul Justiției”.
Impresii de consumator de etnobotanice: „vreo oră nu am reușit să îmi iau ochii din tăblia mesei”
Au apărut imediat și site-urile la care tinerii își împărtășeau experiențele despre consumul de etnobotanice, site-uri care în scurt timp au devenit platforme de promovare a „drogurilor ușoare”, care aveau efecte din ce în ce mai periculoase.
„Am cumpărat o ţigară, 25 lei, destul de mare, merge perfect pentru 3 inşi, că are 0,49 grame din substanţele alea… singur nu pot să fumez una întreagă, mă ia prea tare de cap… am râs vreo două ore aiurea nu mai ţin minte de ce… uit foarte repede orice, a devenit nasol de tot cu memoria de la H… E bun, ce să mai…”, scria un consumator.
„Am încercat și e marfă. Vreo oră nu am reușit să îmi iau ochii din tăblia mesei”, spunea un alt utilizator, iar un altul lăuda alt drog ușor pentru că îi dădea senzația că este în Siberia: „E destul de puternic, m-a ameţit puternic, devine extrem de greu să te mai concentrezi, îţi simţi corpul foarte rece, eu unul mă credeam în Siberia”.
Guvernul Boc a protejat afacerile cu etnobotanice
La scurt timp au început să apară și efectele consumului de etnobotanice. Zeci de tineri ajungeau la „Urgență” în stare foarte gravă. Atunci au început să reacționeze Direcția de Sănătate Publică, Prefectura, Inspectoratul de Poliție Galați, dar nu puteau fi luate niciun fel de măsuri, pentru că „substanțele etnobotanice” nu erau interzise.
Inspectorii de la Protecția Consumatorului au făcut mai multe controale, dar nu au găsit nimic ilegal, care să determine închiderea „magazinelor de vise”.
La nivel național, a apărut un curent de opinie care solicita Guvernului Boc interzicerea noilor substanțe etnobotanice intrate pe piață. Cereau asta medicii de la „Urgență”, Agenția Națională Antidrog, ONG-urile, dar Guvernul Boc părea să nu audă aceste apeluri.
Aflat într-o vizită la Galați, ministrul de atunci al Sănătății, Ionuț Bazac, a declarat că sunt intenții de reglementare a comercializării „etnobotanicelor”:
„Agenția Națională a Medicamentului (ANM) vrea să elaboreze o reglementare pe care să o promoveze Ministerul Sănătății și obligatoriu vânzarea lor să se facă cu acordul ANM. Ulterior, sigur că, dacă se reglementează la nivel european acest lucru, în România în mod sigur în câteva luni distribuția lor va fi interzisă”.
De fapt, declarațiile ministrului Sănătății din Guvernul Boc îi asigura pe cei care investeau în extinderea rețelelor de „magazine de vise” că afacerea lor va mai fi sigură, o afacere derulată cu aprobarea autorităților, a Guvernului României.
„Mica marijuana”, „Noul Extasy” și „Hash-ul”
În perioada de început a consumului de „droguri ușoare” sau „etnobotanice”, printre cele mai cumpărate substanțe se afla „Spice Gold”, care conținea, printre altele, „Leonotis Leonoris”, cunoscută în lumea botaniștilor ca „Marihuanilla”, adică „Mica Marijuana”.
Conform specialiștilor de la Agenția Națională Antidrog, alt produs, „Salvia divinorum” era deseori inscripționat și vândut ca drog sub marca „Noul Extasy”.
În Australia, consumarea „Salvia divinorum” a fost interzisă din 2002. La fel în Statele Unite. În România era „la liber”!