Cumnatul lui Mircea Geoană, fugar condamnat, a fost găsit în afara țării

Publicat: 27 ian. 2024, 17:15, de Vlad Stefan Orjan, în Dezvăluiri , ? cititori
Cumnatul lui Mircea Geoană, fugar condamnat, a fost găsit în afara țării

Ionuț Mircea Costea, cumnatul fostului lider politic Mircea Geoană și fugar condamnat pentru corupție, a fost localizat în Turcia. Costea, în vârstă de 63 de ani și cu domiciliul în Sectorul 1 al Capitalei, a părăsit țara în februarie 2023, după ce Tribunalul București a emis un mandat de executare a unei pedepse de șase ani de închisoare pentru corupție.

Recent, Tribunalul București a analizat cererea de extrădare în temeiul articolului 65 alin. 1 și 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală – republicată. Potrivit deciziei instanței, sunt îndeplinite condițiile pentru a solicita extrădarea lui Ionuț Mircea Costea din Turcia pentru a executa pedeapsa închisorii. Decizia poate fi contestată în termen de 24 de ore de la pronunțare pentru procuror.

Ionuț Mircea Costea, care a ocupat anterior funcția de director al Eximbank și este fratele soției lui Mircea Geoană, a fost dat în urmărire de către Poliția Română în luna mai a anului trecut, atunci când nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi dus în penitenciar. El a fost condamnat pentru corupție, fiind acuzat că ar fi primit o șpagă în valoare de peste 3.000.000 de lei și 2.320.698 euro în perioada 2005-2007.

Demersurile pentru aducerea și încarcerarea lui Ionuț Mircea Costea în România sunt în prezent în curs, iar autoritățile române speră să-l aducă în fața justiției pentru a-și ispăși pedeapsa conform legilor în vigoare.