Vin nori negri peste economie! Oamenii de afaceri sunt tot mai îngrijorați
Mulți oameni de afaceri estimează că economia României ar putea să pășească în recesiune tehnică în prima jumătate a acestui an.
Perspectivele anului 2024 sunt încărcate de îngrijorare pentru oamenii de afaceri, pe fondul unei creșteri a costurilor operaționale și a unei inflații persistent ridicate. Potrivit celei de-a cincea ediții a barometrului anual al opiniei din mediul de business, dezvoltat de Moneycorp România, mulți investitori estimează că economia României ar putea să pășească în recesiune tehnică în prima jumătate a acestui an, ca urmare a declinului activității industriale și a problemelor crescânde din lanțurile de producție.
Datele arată că 58,8% dintre respondenții la cercetare, desfășurată în luna decembrie 2023, sunt de părere că economia va înregistra o recesiune, în timp ce 36,6% anticipează că acest lucru s-ar putea întâmpla în primele șase luni ale anului 2024.
Provocările majore ale anului în curs sunt legate de creșterea costurilor operaționale (materiale, servicii, transport, dobânzi etc.) și scăderea vânzărilor, ca urmare a devalorizării puterii de cumpărare și a intensificării fenomenului de dezintermediere în economie.
În fruntea listei preocupărilor investitorilor se află accentuarea blocajului financiar, intrarea în insolvență/faliment a partenerilor și efectele multiple ale crizelor internaționale, generate de conflictele militare.
„Menținerea inflației la un nivel ridicat (6% conform estimărilor Guvernului) impune optimizarea costurilor operaționale în cadrul companiilor, adaptarea ofertelor la noua realitate economică și regândirea strategiilor de business. Toate acestea vor face diferența între cei care vor profita de oportunități și cei care vor trebui să gestioneze scăderi ale vânzărilor, cauzate de costuri de producție tot mai ridicate, în special în contextul unei creșteri semnificative a taxelor pentru mediul de afaceri”, a declarat Cosmin Bucur, managerul Moneycorp România.
În ceea ce privește evoluția inflației, 32% dintre investitori anticipează un interval între 6-8%, iar 27% o văd între 8-10%. Odată cu intrarea în vigoare a creșterii taxelor la 1 ianuarie 2024, Banca Națională a României estimează că va apărea o inflație tranzitorie care va influența economia, deoarece companiile vor reflecta noile costuri în prețurile practicate.
Potrivit experților Moneycorp, incertitudinile din 2023, de la scăderea vânzărilor la accentuarea blocajului financiar, indică faptul că peste 80% dintre respondenți au observat o întârziere în încasările facturilor față de anul precedent.
„Limitarea creditului furnizor și întârzierile tot mai mari de plată pe lanțurile de producție se vor menține în prim-planul preocupărilor antreprenorilor și în 2024. Aceste circumstanțe vor determina multe companii să fie precaute, să evite riscuri financiare prea mari, să colaboreze mai mult cu partenerii de încredere și să monitorizeze cu mai mare atenție situația financiară pe lanțurile de producție”, a adăugat Cosmin Bucur.
Evoluția valutară, un alt element de incertitudine, este luată în calcul de majoritatea managerilor. Astfel, 53,6% se așteaptă ca euro să depășească cotația de 5 lei în 2024, iar 13,8% cred că va ajunge la peste 5,05 lei.
„Dincolo de evoluția EUR/RON, managerii văd o apreciere a dolarului american față de euro și leu. 23% anticipează un curs între 4,50-4,60 lei, 22% îl estimează între 4,60-4,70 lei, iar 18% îl văd depășind 4,80 lei. Aceste proiecții evidențiază o tendință de scădere a apetenței pentru risc a investitorilor și impactul acestuia asupra pieței valutare românești, având în vedere legăturile comerciale strânse cu zona euro”, a subliniat Sebastian Bacioiu, Head of Dealing al Moneycorp România.
În ciuda provocărilor, optimismul în privința viitorului rămâne rezervat. Firmele se confruntă cu incertitudini crescânde și adoptă