Suspiciune de botulism: Opt copii internați la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara
Opt copii cu vârste între trei și șapte ani, dintr-o localitate din județul Timiș, simptomatici, cu suspiciune de botulism, se află sub tratament în Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” din Timișoara.
”Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au in plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, spune asist. univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecțioase, Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara.
Prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” a mai precizat că au fost prelevate probe de la toți copiii care au fost trimise la DSP, la Institutul Cantacuzino București, dar și la Drobeta Tr. Severin, Sibiu și Tg. Mureș.
”Este pentru a două oară în mai puțin de 6 luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timișoara”, subliniază prof. dr. Cristian Oancea.
Ce este botulismul
Botulismul este o intoxicație severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară.
În cazuri extreme, poate pune în pericol viața pacientului.
Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți în înghițire, fenomene digestive și chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului).
Recomandări
Medicii Spitalului ”Victor Babeș” au emis și câteva măsuri esențiale, care ajută la prevenirea botulismului:
1.Igiena alimentelor: Asigurați-vă că alimentele sunt preparate și păstrate în condiții igienice optime. Evitați consumul de alimente conservate casnic sau comerciale care prezintă semne de deteriorare, cum ar fi cutii umflate sau conținutul care pare a fi afectat.
2. Căldura și gătirea adecvată: Căldura poate distruge toxina botulinică, așa că asigurați-vă că alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate. Evitați consumul de alimente insuficient gătite sau gătite în mod necorespunzător.
3. Evitarea consumului de miere la copiii sub 1 an: Mierea poate conține spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este încă suficient de dezvoltat pentru a neutraliza acești spori. Evitați administrarea de miere copiilor mici.
4. Păstrarea corectă a conservelor: Dacă pregătiți sau consumați conserve acasă, asigurați-vă că respectați cu strictețe regulile de sterilizare și păstrare. Orice conservă care pare deteriorată sau inflamată ar trebui eliminată.
5. Atenție la alimentele împachetate: Verificați termenul de valabilitate al alimentelor împachetate și evitați consumul produselor care au depășit data de expirare.