Ce este ”sindromul clădirii bolnave”. Risc major în cazul copiilor!
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra sindromului clădirii bolnave (Sick building syndrome). Acest sindrom este provocat de nivelul ridicat de praf, de ventilația deficitară (în școli, birouri etc.), de prezența mucegaiului, de expunerea la formaldehidă, la azbest etc.
Potrivit specialiștilor, aerul din interiorul spațiilor închise poate fi de 5 până la 8 ori mai poluat comparativ cu cel din exterior.
Formaldehidă și mucegai
Un studiu realizat de Sante Publique France arată că zeci de mii de cazuri de astm la copii cu vârste între 6 și 11 ani ar fi evitabile anual prin aerisirea periodică și eliminarea mucegaiului din clasele de curs.
Autorii studiului recomandă reducerea expunerii la mucegaiuri și la formaldehidă, un compus organic volatil, prezente în mod curent în sălile de curs.
Aproximativ 30.000 de cazuri de astm ar fi evitabile în fiecare an la copiii cu vârste între 6 și 11 ani prin reducerea expunerilor la formaldehidă, prin aerisiare- ventilare, și a aproape 12.000 de cazuri de respirație șuierătoare (wheezing), prin eliminarea mucegaiului existent în multe clase de curs, subliniază Sante Publique France.
Aceste cifre grăitoare evidențiază importanța acțiunilor de îmbunătățire a calității aerului din unitățile școlare.
Formaldehida (COV) este o substanță folosită în multe produse: obiecte de mobilier, materiale de construcții, adezivi pentru tapet, vopsele, materiale textile, element de zidărie, dezinfectanți etc.
Sante Publique France are acum în plan să analizeze și impactul asupra copiilor a traficului rutier din apropierea unităților școlare din mediul urban.
Sisteme de ventilație lipsă sau defecte
O cercetare efectuată de Universitatea Tehnică Iași și Universitatea Tehnică de Construcții București a formulat o serie de concluzii îngrijorătore.
”În instituțiile de învățământ, sistemele de ventilare în majoritatea cazurilor nu funcționează , fie sunt defecte, fie nu sunt activate”.
Cercetătorii subliniază că lipsa aerului proaspăt are un impact semnificativ asupra sănătății și a rezultatelor copiilor.
.