Bruxelles-ul, împărțit între Ucraina și furia fermierilor europeni
Protestele fermierilor se extind în Franța, unde Parisul este sub asediu de trei zile, dar și în Belgia sau Italia. Joi ar putea să fie o zi hotărâtoare pentru agricultura din UE, pentru că sunt anunțate proteste de amploare la Bruxelles, unde va avea loc un summit al Consiliului European.
Liderii europeni se vor reuni, joi, la Bruxelles pentru un summit extraordinar, în cadrul căruia se va discuta despre un nou ajutor financiar pentru Ucraina, într-o perioadă în care fermierii din tot mai multe țări se plâng că tocmai de la Ucraina au apărut problemele lor.
Comisia Europeană își vede de treabă, însă, și își urmează planurile. Așa de exemplu, miercuri, a propus reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, promițând, însă, că va consolida în același timp protecția produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană.
Iar drept concesie pentru fermierii din statele membre, CE a avansat propunerea de a permite fermierilor din blocul comunitar să se folosească de derogarea pentru 2024 din reglementările cuprinse în Politica Agricolă Comună (PAC) care îi obligă să menţină anumite terenuri neproductive, după cum a anunțat printr-un comunicat Executivul comunitar. Prea puțin, însă, în raport cu nivelul la care a ajuns nemulțumirile agricultorilor din UE.
Franța, un butoi cu pulbere
În Franța, tensiunea este maximă, iar pe lângă „asediul” Parisului vorbim și de blocarea Pieței de fructe și legume Rungis, una dintre cele mai mari din lume. Fermierii au cerut guvernului mai puține norme de mediu, susținere pentru a face față costurilor tot mai ridicate, dar și importurilor ieftine care duc la concurență neloială. Ei se mai plâng de scumpiri și taxe, dar și de normele ecologice care i-au adus la faliment.
Joi, președintele Emmanuel Macron va discuta, la Bruxelles, cu președinta Comisiei Europene, despre criza agricolă din Uniunea Europeană, iar oficialii francezi sunt destul de optimiști.
Ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, a anunțat fonduri de urgență de 80 de milioane de euro pentru viticultori, în timp ce ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, vrea să-i verifice pe marii distribuitori de produse agricole.
„Credeţi-mă, când Franţa vrea să aibă ceva în Europa, are suficientă greutate pentru a fi auzită. Asta a făcut preşedintele. Mulţumită preşedintelui, şi numai datorită lui, acest acord (n.r. Mercosur) nu a fost semnat astăzi. În prezent, acest acord Mercosur nu este bun pentru agricultorii noştri”, a declarat Bruno Le Maire.
Proteste și în Italia
Miercuri, mii de agricultori italieni au manifestat în întreaga ţară, din Sardinia până în Piemont, cu sute de tractoare pe străzi și în porturi, cu intenţia de a ajunge la Bruxelles.
„Agricultura e pe moarte”, „No farmers, no food, no future”, erau sloganele cu care fermieri cu circa o sută de tractoare au organizat un convoi la Cuneo (nord). La Novara, tot în Piemont, s-au strâns fermieri cu peste 200 de tractoare în fața stadionului local, iar la Alessandria, fermierii au protestat cu peste 300 de tractoare. Și nu sunt singurele orașe unde agricultorii și-au exprimat nemulțumirea.
De asemenea, au mai anunțat declanșarea unor acțiuni de protest și agricultorii din Spania și Portugalia și probabil vor mai urma și alte țări.
La noi, fermierii sunt în continuare la Afumați, iar, miercuri, au protestat cu tractoarele la Brașov și Sibiu agricultorii din zonă.