Fraudă de 4 milioane de euro în cercetarea medicală și IT: Șase persoane și șase firme din România inculpate de Parchetul European
Șase persoane fizice și a șase companii sunt acuzate de către Parchetul European EPPo de fraudă agravată și spălare de bani. Această acțiune face parte dintr-o anchetă în curs de desfășurare asupra unui presupus sindicat criminal care a achiziționat ilicit 4 milioane de euro din fonduri UE destinate cercetării medicale și IT. Comunicatul de presă al EPPO, emis sub conducerea Laurei Codruța Kovesi, oferă mai multe detalii.
Dosarul de care aceste persoane sunt vizate se referă la două inițiative axate pe achiziționarea de echipamente medicale și IT, precum și licențe software. Aceste proiecte, care primesc o finanțare substanțială de 70% din partea Uniunii Europene, servesc două scopuri distincte.
Primul proiect este dedicat înființării unei divizii de cercetare care vizează avansarea metodelor de tratament pentru tulburările neuromotorii. Cel de-al doilea proiect este axat pe crearea de programe software de ultimă oră destinate combaterii comerțului ilicit de mărfuri.
În conformitate cu cerințele contractelor de finanțare ale Uniunii Europene, beneficiarii trebuiau să demonstreze plata contribuției lor private de 30% din valoarea facturilor emise de furnizorii de echipamente înainte de a primi restul de 70%.
Ancheta relevă că suspecții au simulat procedura de atribuire a contractelor pentru achiziția de echipamente, direcționându-le către o societate controlată de ei, fără capacitatea reală de a le achiziționa.
De asemenea, procurorii susțin că suspecții au emis facturi cu prețuri umflate semnificativ și au creat circuite fictive de plată pentru a simula plata contribuției lor private. Aceștia au depus numerar în conturile beneficiarilor, au transferat sumele către furnizorul lor controlat și le-au retras ulterior în interes personal.
Membrii grupării sunt, de asemenea, suspectați că au falsificat documente care să ateste că echipamentele au fost achiziționate și că funcționau corespunzător. În cele mai multe cazuri, conform probelor, echipamentele au fost achiziționate la o dată mult mai târzie, după primirea necuvenită a plăților de la autoritatea de gestionare a fondurilor UE.
În încercarea de a recupera prejudiciul adus, în cadrul acestei anchete au fost confiscate bunuri imobiliare ale suspecților, în valoare de 8,5 milioane de euro.