Recolta ANAF pe 2023: Au fost identificate obligații fiscale nedeclarate de 10,62 miliarde lei
Aproximativ 70% din obligațiile fiscale identificate de inspectorii ANAF au fost generate în domeniul industriilor prelucrătoare, comerțului, reparării autovehiculelor și motocicletelor și construcții.
În decursul anului 2023, inspectorii de la ANAF au desfășurat 77.129 de verificări fiscale și antifraudă, incluzând inspecții fiscale, controale antifraudă și verificări documentare. În urma acestor acțiuni, au identificat și recalculat obligații fiscale către bugetul de stat în valoare totală de 10,62 miliarde de lei, din care mai mult de jumătate constau în TVA.
Aproximativ 70% din obligațiile fiscale identificate au fost generate în domeniul industriei prelucrătoare, comerțului, reparării autovehiculelor și construcțiilor. Pierderea fiscală înregistrată de contribuabili a fost redusă cu 4,81 miliarde lei, iar abaterile constatate au condus la amenzi și confiscări în cuantum de peste 206 milioane lei.
Analiza de risc fiscal care a stat la baza acestor verificări a luat în considerare criterii precum scăderea cuantumului taxelor și impozitelor declarate în domenii cu creștere economică în 2022 față de 2021, diminuarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor cu sponsorizări/mecenat/burse private ce depășesc cuantumul legal de deductibilitate, sau activitatea economică generatoare de venituri a organizațiilor nonprofit și omiterea declarării obligațiilor fiscale aferente.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a subliniat că în 2024 vor fi implementate soluții noi pentru a rezolva problemele legate de analiza volumelor mari de date, pentru obținerea unor rezultate precise în timp util. Astfel, implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronică și a altor sisteme avansate de analiză va duce la optimizarea procesului de inspecții, iar sinergia acestor sisteme va permite identificarea contribuabililor cu risc fiscal.
Pentru îmbunătățirea conformării voluntare la declararea și plata taxelor, în 2023 au fost comunicate contribuabililor 12.558 de notificări de conformare pentru riscuri fiscale totale calculate la 1,1 miliarde lei, precum și 10.424 de notificări emise către persoane fizice care au încasat rambursări în valoare totală de 860 milioane lei, prin intermediul furnizorilor de servicii de curierat.
Pentru respectarea principiilor care guvernează activitatea ANAF, aceasta desfășoară două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul: emiterea Notificării de conformare și verificarea documentară, ambele având ca scop clarificarea și îndeplinirea obligațiilor fiscale conform prevederilor legale.