Pastile și chiar ciocolată cu insulină, în locul injecțiilor, pentru pacienții diabetici!

Publicat: 03 feb. 2024, 06:53, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Pastile și chiar ciocolată cu insulină, în locul injecțiilor, pentru pacienții diabetici!
foto: pexels

În curând, pastilele cu insulină, învelite în ciocolată fărăr zahăr, ar putea lua locul  injecțiilor cu insulină. Este variantă de administrare orală a insulinei, testată pe animale cu rezultate promițătoare. În prezent, sunt așteptate testele pe pacienți diabetici.  

Cercetătorii de la Universitatea Sydney (Australia) și de la Universitatea Arctică (Norvegia) au conceput o pilulă cu nanopurtători de insulină, acoperită cu un strat de ciocolată, care, în viitorul apropiat, ar putea lua locul injecțiilor atât de dureroase.

Este varianta de administrare orală a insulinei, destinată persoanelor suferinde de diabet, o alternativă la injecțiile cu insulină.

Avantaje

”Acest mod de administrare a insulinei este mai precis, deoarece se eliberează mai rapid în zonele din corp care au mai mare nevoie. Când insulina este injectată, ea se răspândește în totul corpul și poate provoca efecte secundare nedorite”, spune Peter McCourt de la UiT The Arctic University din Norvegia, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista Nature Nanotechnology.

Comparativ cu numeroase alte medicamente care pot fi înghițite, insulina trebuie injectată, deoarece se descompune în stomac înainte de a ajunge în ficat. Totuși, cercetătorii au rezolvat acest obstacol, creând un strat protector, care nu poate fi descompus în ficat decât atunci când nivelul zahărului în sânge este ridicat.

„Am creat acest strat care protejează insulina de acțiunea distructivă a acidului gastric și a enzimelor digestive în momentul trecerii prin sistemul digestiv până la destinație, respectiv la ficat”, explică McCourt.

Pentru a face insulina administrată oral să aibă un gust plăcut, pastila a fost ”învelită” în ciocolată fără zahăr, o formulă care a fost bine primită, spune Nicholas J.Hunt de la Universitatea din Sydney, coautor la acest studiu.

Potrivit dr. Hunt, aceste pastile reprezintă o metodă mai practică pentru ținerea sub control a diabetului și pentru reducerea riscului de hipoglicemie.

Tehnica permite eliberarea controlată a insulinei în funcție de nevoile pacientului, comparativ cu injecțiile în care insulina este eliberată deodată.

Cercetătorii au declarat că tehnica de administrare orală a insulinei are același mod de funcționare ca în cazul persoanelor sănătoase și că va avea puține efecte secundare.

În plus, sunt evitate înțepăturile și acele, iar aceste pilule se pot administra mult mai discret. Mai mult, sub această formă, insulina nu are nevoie să fie păstrată la o anumită temperatură în frigider.

Până acum, insulina orală a fost testată pe șoareci și șobolani diabetici, iar recent cercetătorii au folosit-o și în cazul a 20 de babuini.

Acum, autorii acestei descoperiri se concentrează pe testele pe persoane, care ar putea începe în 2025,  în așa fel încât medicamentul să fie disponibil în următorii doi-trei ani.

Diabetul în cifre

La nivel global, se estimează că aproximativ 425 de milioane de persoane suferă de diabet, dintre care 75 de milioane sunt dependente de injecțiile cu insulină pentru a controla nivelul glicemiei.

În Europa, numărul persoanelor afectate de diabet est de aproximativ 61 de milioane, dintre care între 5 și 10% suferă de diabet de tip 1, adică au nevoie zilnic de insulină pentru a ține sub control glicemia.