Programul E-patrimoniu: 45 de milioane de euro pentru digitalizare

Publicat: 04 feb. 2024, 08:25, de Radu Caranfil, în Dezvăluiri , ? cititori
Programul E-patrimoniu: 45 de milioane de euro pentru digitalizare

Ministerul Culturii a lansat programul E-patrimoniu, o inițiativă care presupune o investiție de 45 de milioane de euro și reprezintă „efortul național de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României„. Anunțul a fost făcut de către ministrul Culturii, Raluca Turcan, sâmbătă, la Alba Iulia, iar programul urmează să fie implementat cu fonduri europene.

Vom accesa în acest scop finanțare europeană în valoare totală de 45 de milioane de euro, disponibile prin două noi proiecte europene aferente exercițiului financiar 2021-2027. Prima veste bună este că zilele trecute, pe 31 ianuarie, am deschis deja apelul de finanțare pentru unul dintre cele două proiecte, iar a doua veste bună este că a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic necesar. Ambele proiecte europene vor debuta efectiv în a doua jumătate a acestui an și vor dura aproximativ doi ani de zile„, a explicat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

E-patrimoniu marchează o evoluție la un nivel superior față de proiectul de digitalizare E-cultura, demarat în 2018. Prin intermediul E-cultura, s-au transpus online peste 550.000 de resurse culturale mobile, inclusiv cărți, cărți vechi, documente istorice, tablouri și obiecte etnografice.

Concret, prin E-patrimoniu se vor rezolva două aspecte semnificative:

În primul rând, se va crea o platformă națională comună pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural. Aceasta va furniza și stoca online servicii precum eliberarea avizelor de intervenție, autorizațiilor de cercetare arheologică și certificatelor de acreditare experți.

În al doilea rând, se va realiza inventarierea și documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din România. Acest demers va crește vizibilitatea patrimoniului prin intermediul unei hărți turistice cu monumente și etichete plasate pe acestea, oferind vizitatorilor posibilitatea de a accesa informații relevante printr-un cod QR. De asemenea, vor fi implementate tehnologii și instrumente de realitate virtuală pentru patrimoniul mobil, inclusiv în sprijinul comunităților locale.

Această inițiativă se încadrează în eforturile Ministerului Culturii de a valorifica digitalizarea pentru conservarea și promovarea bogatului patrimoniu cultural al României.

Respect!