Punctul Nemo din Pacific, cimitirul deșeurilor spațiale
În unul dintre cele mai îndepărtate puncte de pe glob – Pont Nemo –, în Pacificul de Sud, se află cimitirul deșurilor spațiale. Răposații care ”odihnesc” aici sunt resturi de sateliți, trepte de rachete, nave spațiale.
Punctul Nemo (”The Oceanic Point of Inaccessibility”), numit după romanul lui Jules Verne ”20.000 de leghe sub mări”, este o zonă izolată din Pacificul de Sud, departe de rutele maritime.
Aici se adună, ca într-un cimitir, deșeurile spațiale de la sute de sateliți, trepte de rachete și nave spațiale decomisionate, printre care prima stație spațială Salyut-1 (URSS) și prima stație spațială americană Skylab.
Punctul Nemo are o floră și o faună extrem de săracă, temperatura este scăzută și pe fundul oceanului sunt lanțuri muntoase.
Între 1971și 2018, SUA, Rusia, Japonia și Europa au prăbușit peste 263 de obiecte din spațiu în Pacificul de Sud.
Printre cei care s-au apropiat cel mai mult de Punctul Nemo se numără astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), care uneori survolează zona la o altitudine cuprinsă între 380 și 420 km.
Deasupra
Dar planeta noastră mai are un cimitir al deșeurilor spațiale, cel de deasupra. Orbitele Pământului sunt sufocate de deșeuri rezultate din misiuni în spațiu. Potrivit unor estimări ale Agenției Spațiale Europene (ESA), în jumătate de secol masa totală a acestor deșeuri ar fi de peste 10.000 de tone.
Din cauza forțelor aerodinamice, are loc o fragmentare a satelitului. Resturile ard și pierd în altitudine. Unele fragmente sunt distruse total, altele parțial.
Pentru reducerea efectelor asupra planetei, în ultima perioadă, tendința este să se folosească materiale care se dezintegrează în proporții cât mai mari la acțiunea cu straturile atmosferice.
Totuși, cu toate cercetările, chiar și sateliții de ultimă generație au subansamble din titan sau din aliaje care nu se deintegrează total la revenirea în atmosfera terestră.
Specialiștii atrag atenția că, în timp ce cimitirul spațial din Pacificul de Sud contribuie la poluarea apelor acestui ocean, cimitirul spațial de deasupra se adaugă la lungul șir de surse care contribuie la încălzirea planetei.