Transelectrica, model de succes investițional în anul 2020
În 2020 Transelectrica a apăsat puternic accelerația pentru modernizarea și dezvoltarea Sistemului Electroenergetic Național.
Asta arată o analiză amănunțită a activității companiei cu capital majoritar de stat CNTEE Transelectrica SA, companie condusă de o echipă managerială care îi are în componență pe Cătălin Nițu (președinte Directorat), Andreea Mihaela Miu (membru Directorat), Marius Viorel Stanciu (membru Directorat), Corneliu Bogdan Marcu (membru Directorat) și Ovidiu Anghel (membru Directorat). Experiența profesională a fiecăruia dintre membrii Directoratului completează paleta de competențe care a condus compania la rezultate sustenabile.
Chiar dacă întregul sector economic a fost impactat în 2020 de situația pandemică, managementul Companiei și-a adaptat strategia și a găsit abordările potrivite pentru a revitaliza investițiile în rețeaua de transport al energiei electrice, urmărind un plan de acțiuni ambițios, care să permită desfășurarea activității în condiții de siguranță.
La o scurtă retrospectivă, în cursul anului trecut au fost demarate și implementate în ritm accelerat lucrările la Linia Electrică Aeriană 400 kV Cernavodă- Stâlpu, a fost reluat procesul de retehnologizare a Stației Reșița și au fost înregistrate progrese vizibile pe șantierele: Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier- (Anina) – Reșița, Retehnologizarea Stației Ungheni, Retehnologizarea Stației Iernut. O investiție importantă realizată în anul 2020 și finalizată cu 6 luni înainte de termenul contractual stabilit a fost finalizarea tronsonului LEA 400 kV Oradea Sud-Nădab, care a făcut posibilă intrarea în exploatare comercială a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab – Bekescsaba. Prin proiectul LEA 400 kV Oradea Sud – Bekescaba, a fost dus la bun sfârșit o investiție totală de peste 87 de milioane de lei, demarată din 2008 și deblocată abia în 2020. Sunt doar câteva exemple de succes în ceea ce privește aria investițională.
Profit dublu la 9 luni din 2020
O altă realizare semnificativă din anul 2020 a fost creșterea capacității transfrontaliere la 2800 MW – export și la 3000 de MW – import.
În plus, din punct de vedere financiar, compania a obținut rezultate remarcabile, reușind dublarea profitului la 30 septembrie 2020, față de aceeași perioadă a anului anterior. Astfel, Transelectrica a raportat la 9 luni un profit de 152 de milioane lei.
Realizările investiționale și de management ale Transelectrica în cursul anului 2020 reprezintă fapte concrete care au contribuit atât la dezvoltarea și consolidarea relațiilor cu investitorii și, cât și la creșterea gradului de încredere al acestora față de Companie. Astfel, la momentul actual, verdictul cifrelor este unul foarte bun și indică o creștere semnificativă a valorii acțiunilor, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea acțiunii Companiei a depășit 27 de lei, față de 19 lei cât era în ianuarie 2020. Este evident că Transelectrica se află pe un trend ascendent și urmărește valorificarea oportunităților investiționale valide, care dau avânt dezvoltării rețelei electrice de transport.
Cheia acestor realizări este evidentă: management strategic, eforturi constante, mod de lucru organizat, profesioniști, proiecte sustenabile și respectarea angajamentelor asumate.
Plan pentru următorii 10 ani
Pentru următorii 10 ani, managementul Companiei a aprobat un plan la fel de ambițios care să asigure dezvoltarea continuă a rețelei electrice de transport: lucrări de retehnologizare a stațiilor, creșterea capacității de interconexiune, integrarea producției din surse regenerabile și, bineînțeles, menținerea siguranței alimentării consumului. În acest fel, prin Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru perioada 2020-2029, publicat pe site-ul Companiei, vor fi implementate proiecte de investiții care ating o valoare totală de 5,67 miliarde lei.
De asemenea, conducerea Transelectrica a inițiat anul trecut o redefinire a proceselor având la bază principii de management orientate spre creșterea eficienței, a flexibilității și transparenței. Concret, începând cu luna iunie 2020, cele 8 Sucursale de Transport au fost transformate în Unități Teritoriale de Transport, entități mai suple din punct de vedere al actului managerial, aflate în coordonarea executivului Companiei. Acest demers a avut ca scop eficientizarea proceselor și a activităților derulate, prin definirea unei structuri organizatorice funcționale, coerente și performante. Este pentru prima dată în ultimii ani când conducerea Companiei își asumă măsuri cu adevărat de reformare și de reașezare a societății în acord cu conjunctura economică specifică anului 2020.
Conform documentelor publicate pe site-ul Companiei, decizia reorganizării activității Transelectrica a venit pe fondul unei nevoi de adaptare a structurii organizatorice pentru derularea eficientă a proceselor de la nivelul executivului şi structurilor teritoriale.