Spre știința turiștilor români: dispare alcoolul din Zanzibar
Turiștii care vor ajunge în Zanzibar trebuie să știe că rezervele de alcool sunt în pericol, devenind un produs de lux.
Zanzibar, o destinație foarte îndrăgită de turiștii români, se confruntă cu o penurie de alcool care amenință sectorul turismului, punând în pericol una dintre cele mai importante destinații de călătorie din Africa.
Turismul generează aproximativ 90% din veniturile străine ale arhipelagului tanzanian.
Prețurile la bere au crescut cu aproape 100% după ce lanțul de aprovizionare a fost perturbat de o schimbare bruscă a importatorilor.
Ministrul turismului de pe insule și-a dat recent demisia invocând condiții de muncă precare.
Cu toate acestea, unii au legat demisia sa de problemele legate de furnizarea alcoolului.
Cunoscute pentru plajele lor cu nisip fin și bogata moștenire culturală, insulele Oceanului Indian sunt populare printre turiștii din întreaga lume.
Anul trecut, Zanzibarul a fost clasat printre primele 10 destinații de călătorie din Africa de mai multe reviste de turism.
Dar hotelierii avertizează acum că problemele legate de furnizarea alcoolului ar putea face insula să-și piardă strălucirea turistică.
Mai multe hoteluri de pe plajele Matemwa din nordul insulei principale a Zanzibarului servesc doar băuturi răcoritoare, iar oamenii din acea zonă spun că trebuie să meargă în orașul principal, Stone Town, pentru alcool.
Afacerile domnului Mshenga, care vinde bere și fructe de mare, au fost grav afectate.
„Ne lipsesc stocurile de bere în barul meu, și am doar băuturi răcoritoare”, a declarat el pentru BBC. „Guvernul trebuie să intervină. Este sezonul aglomerat acum, este foarte cald și acești turiști au nevoie de bucurie, au nevoie de bere rece pe aceste plaje.”
Un turist american, care nu a dorit să-și dezvăluie numele, a spus: „Iubesc Zanzibarul și plajele sale. Oamenii sunt uimitori și singura problemă pe care o simt acum este că nu pot obține băuturi alcoolice. Vreau să beau spirtoase sau chiar whisky, dar nu găsesc nimic în hotel – în schimb, mi s-a sugerat să le comand din Stone Town.”
Producția locală de alcool este interzisă în Zanzibar, a cărui populație este în mare parte musulmană.
Marea majoritate a alcoolului vândut pe insule provine din Tanzania continentală, în timp ce o parte este importată din Africa de Sud.
Scăderea inițială a stocurilor din acest an a început când Consiliul de Control al Licorii din Zanzibar (ZLCB) a întârziat reînnoirea permiselor pentru cei trei importatori stabiliți – One Stop, Scotch Store și ZMMI.
Nu este clar de ce licențele celor trei companii, care au furnizat alcool insulei timp de mai mult de două decenii, nu au fost reînnoite.
Pentru ca importatorii de alcool să obțină licență, aceștia trebuie să fie rezidenți născuți în Zanzibar, cu un istoric fiscal curat, un depozit și un vehicul de livrare.
În plus, importatorii trebuie să plătească o taxă anuală de 12.000 de dolari (£ 10.000) către consiliul de reglementare.
Luna trecută, ZLCB a acordat licențe pentru trei companii noi – Kifaru, Bevko și Zanzi Imports – dar hotelierii spun că încă se luptă să facă față cererii.
Se pare că noile firme sunt implicate într-un proces de verificare lung, în contextul unor rapoarte conform cărora unele persoane care nu sunt originare din Zanzibar sunt implicate în operațiunile companiilor în contradicție cu legea.
Situația a fost complicată și mai mult după ce cei trei titulari anteriori ai licențelor au depus apeluri, cerând guvernului să le reînnoiască permisele de import de alcool.
Magazinele de alcool din Zanzibar se luptă să-și mențină rafturile pline. „Există o penurie de alcool în Zanzibar și am informat deja autoritățile despre situația sectorului turistic”, a declarat Rahim Mbarouk, președintele Asociației de Investiții în Turism din Zanzibar, pentru BBC.
Prețul berii a crescut de la 2.500 de șilingi (1 dolar; 0,80 lire sterline) la 5.000 de șilingi, conform lui Neema Meena, un călător frecvent în Zanzibar din Tanzania continentală.
Unele branduri populare de alcool, cum ar fi Safari, se pare că sunt complet indisponibile.
„Această penurie lovește puternic”, a declarat Frank John Kahamu, secretar al Uniunii de Comercianți cu Alcool Amani, pentru site-ul privat The Citizen.
Domnul Kahamu a spus că peste 3.000 de lucrători ar putea să-și piardă locurile de muncă dacă situația va continua.
Președintele ZLCB, Juma Chum, a refuzat să răspundă atunci când BBC a solicitat un comentariu.
Dar Issa Mahfoudh Haji, un oficial superior din Ministerul de Stat responsabil pentru ZLCB, a declarat pentru media de stat: „Am auzit despre plângeri și trebuie să găsim detalii despre controversă.”
Simai Mohammed Said a demisionat săptămâna trecută din funcția de ministru al turismului, invocând „condiții de muncă nefavorabile și perturbatoare”.
Demisia sa a fost legată de o conferință de presă recentă în care l-a acuzat public pe ZLCB de gestionarea defectuoasă a industriei licorii.
„Dacă nu reușim să planificăm, inclusiv să avem suficiente stocuri de băuturi alcoolice, frustrăm vizitatorii noștri”, a spus el, potrivit presei de stat.
Dar în timp ce își învestea noul ministru al turismului joi, președintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi, a sugerat că domnul Said avea un conflict de interese.
Rapoartele îl leagă pe unul dintre rudele domnului Said de o companie al cărei permis nu a fost reînnoit.
„Dacă ai un bar și afli că autoritățile nu au dat acces la alcool în barul tău, atunci fii transparent și spune publicului că există un conflict de interese”, a spus președintele Mwinyi, referindu-se la domnul Said.
BBC a abordat problema domnului Said pentru un comentariu.
Criza survine în contextul unui val de sosiri de turiști în insulele semi-autonome tanzaniene.
Acestea au înregistrat o creștere cu 16% a numărului de vizitatori internaționali anul trecut, primind un record de peste 630.000 de turiști, conform raportului anual privind turismul.
Creșterea semnificativă a veniturilor din turiști a fost determinată de creșteri semnificative ale sosirilor din India și Rusia, se arată în raport.