Acte false la vămile de la Prut. Un permis auto fals costă 10.000 de ruble, 3.700 grivne sau 300 dolari
Echipele de la Poliția de Frontieră din Republica Moldova depistează frecvent cazuri de cetățeni moldoveni care încearcă să treacă frontiera prin vămile de la Prut cu permise auto false, cumpărate din Rusia, Ucraina, Polonia sau Israel.
În ultimele 5 zile, polițiștii de frontieră moldoveni au descoperit la Punctele de Trecere a Frontierei din Republica Moldova către România șapte cazuri de încercare de trecere a frontierei cu permise auto sau alte documente falsificate.
Prețurile unui permis auto fals diferă, în funcție de filieră, de la 300 de dolari sau 3.700 de grivne în Ucraina, la 10.000 de ruble în Rusia sau 1.800 de euro dacă e cumpărat din Polonia.
A fost descoperit și un caz ieșit din comun, al unui moldovean care avea un permis auto „fantezist”, eliberat de un stat care nu există!
Un permis auto fals costă 10.000 de ruble în Rusia și 300 de dolari sau 3.700 de grivne în Ucraina
Luni au fost descoperiți 3 cetățeni moldoveni care aveau permise auto false și încercau să treacă granița prin punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni. Primul dintre aceștia, un moldovean în vârstă de 52 de ani, a recunoscut că și-a cumpărat permisul auto din Rusia, cu suma de 10.000 de ruble:
„În primul caz este documentat un bărbat moldovean în vârstă de 52 de ani. Acesta a prezentat la control un permis de conducere rusesc, la care s-au indici vădiți de falsificare. La audieri, persoana a declarat că își procurase documentul contra unei sume de 10.000 RUB (ruble – n red) prin intermediul unui cunoscut din Rusia, fiind sigur că este un act autentic”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.
În aceeași zi, asupra unui bărbat de 32 de ani cu dublă cetățenie, moldovenească și ucraineană, a fost descoperit un permis de conducere ucrainean care la verificarea autenticității s-a dovedit a fi falsificat. În declarații, bărbatul cu dublă cetățenie le-a declarat polițiștilor de frontieră că obținuse permisul „prin intermediari, achitând 300 USD”.
Un alt permis falsificat a fost descoperit la un cetățean al Israelului, în vârstă de 19 de ani. Tânărul s-a prezentat la ieșirea din Republica Moldova, în calitate de pasager la o rută ocazională.
„În cadrul controlului de nivelul doi, polițiștii de frontieră au depistat un permis de conducere ucrainean, eliberat pe numele său cu indici de falsificare. Persoana a declarat că documentul l-ar fi primit cadou, acum doi ani”, se mai spune în comunicat.
În week-end, echipele de la Poliția de Frontieră din Republica Moldova au mai descoperit la punctele de trecere a frontierei Cahul și Costești alte patru persoane care au prezentat documente „cu bănuială rezonabilă de falsificare”.
„În două cazuri sunt cercetați conducători auto, un conațional și un cetățean al Ucrainei. Ambii șoferi au fost depistați în PTF Cahul, în cadrul controlului la trecerea frontierei.
Conaționalul a prezentat pentru mijlocul de transport o asigurare auto Cartea Verde, pretins a fi emisă de către autoritățile lituaniene. La verificarea minuțioasă a documentului, a fost stabilit că este falsificat.
Cetățeanul ucrainean a înmânat la control, printre documentele de călătorie și permisul de conducere, care ar fi eliberat de către autoritățile de baștină. Verificările suplimentare au stabilit că actul este neveridic. La audieri, a declarat că își obținuse legal permisul, dar în același timp, a precizat că îl perfectase de la distanță, achitând 3.700 grivne”, se precizează în comunicatul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.
Caz ieșit din comun: Un moldovean a prezentat un permis auto „fantezist”, nerecunoscut de nici un stat!
La week-end, la Vama Costești – Stânca a fost descoperit și un permis care, nu numai că nu era falsificat pentru a părea emis de un stat oarecare, ci era, potrivit Poliției de Frontieră din Republica Moldova „fantezist (nerecunoscut de niciun stat)”!
„În alte două cazuri sunt vizați pasagerii unor rute ocazionale, apropiindu-se la linia de ieșire din țară prin PTF Costești. Prima persoană documentată este un conațional de 33 de ani, în portmoneul căruia a fost descoperit un permis de conducere fantezist (nerecunoscut de niciun stat). În declarații, tânărul a menționat că și l-a achiziționat în Israel, contra sumei de 1000 EUR”, au mai precizat reprezentanții poliției de frontieră moldovenești.
Un permis auto fals cumpărat din Polonia costă 1.800 euro
Tot la Vama Costești, un alt pasager, de 28 ani, deținător al dublei cetățenii, moldovenească și românească, avea în borseta personală un permis de conducere polonez, cu semne de falsificare. La controlul suplimentar s-a descoperit că permisul auto este fals și polițiștii au cerut explicații:
„Din spusele conaționalului, permisul l-ar fi obținut în Polonia, fiind ajutat de un intermediar și l-ar fi costat serviciile acestuia 1800 EUR”, au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră din Republica Moldova.
Pe primul loc moldovenii, pe locul 2 – românii, pe 3 – ucrainenii
În primele zece luni ale anului 2023, polițiștii de frontieră din Republica Moldova au constatat 148 cazuri de falsificare a documentelor străine de călătorie. Cei care recurg cel mai mult la prezentarea în vămile moldovenești cu documente false sunt în ordine, moldovenii – 106, românii -14 și ucrainenii -10.
Potrivit datelor Poliției de Frontieră din Republica Moldova, din cele 148 documente, 96 s-au dovedit a fi contrafăcute, 42 – falsificate, 10 – străine și un număr aparte îl reprezintă cele 71 de certificate de asigurare ,,Cartea Verde”. Printre cele mai reproduse documente se numără împuternicirile notariale, fiind înregistrate 36 de procuri, în 2013, în perioada de referință fiind depistate 68”.
Metode de falsificare a documentelor: înlocuirea fotografiei, modificarea datei de valabilitate, imitarea ștampilei
În punctele de trecere, polițiștii de frontieră moldoveni au identificat zeci de persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini care au prezentat la control acte de identitate contrafăcute sau falsificate și în baza acestor constatări au identificat și principalele metode de falsificare a documentelor de călătorie. „Tertipurile cele mai folosite de falsificatori rămân în continuare alterarea paginii cu datele personale, substituirea fotografiei, modificarea datei de valabilitate, imitarea ștampilei sau cazurile în care cetățenii moldoveni încearcă să iasă ilegal din țară cu pașapoartele altor persoane”, se spune comunicatul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.