Ungaria – UE condamnă legile protejării suveranității naționale
Ungaria a adoptat, recent, legile protejării suveranității naționale. Aceasta a provocat valuri de nemulțumire în interiorul și dincolo de hotarele sale. Comisia Europeană a trimis o notificare oficială către Budapesta, semnalând că pachetul legislativ adoptat recent încalcă principiile fundamentale ale UE. Democrația. Drepturile fundamentale. Ungaria, condusă autoritarist de Viktor Orban, pare că face tot ce e posibil pentru a-și păstra statutul de oaie neagră a UE.
Legile contestate, susținute vehement de liderul autoritar, Viktor Orban, au stârnit valuri de critici și îngrijorare, fiind percepute ca o amenințare la adresa opoziției politice, a presei independente și a societății civile.
Pachetul legislativ contestat vizează limitarea finanțării străine pentru candidații politici și instituțiile care exercită influență asupra discursului public, sub pretextul protejării suveranității naționale. Legile protejării suveranității naționale marchează un atac direct și toxic la adresa fundamentelor democrației. Analiștii văd aici încă un pas făcut de regimul Orban de a consolida puterea autoritară în detrimentul pluralismului și libertății de exprimare.
Prin acțiunea sa, Comisia Europeană trimite un semnal clar că nu tolerează încălcările grave ale principiilor democratice și că va acționa pentru a apăra valorile fundamentale ale Uniunii. Avertizând Ungaria cu privire la consecințele încălcării dreptului UE, Comisia subliniază importanța respectării statului de drept și a principiilor democratice în cadrul Uniunii Europene.
Semnalul trimis de UE către Budapesta este, deocamdată, doar un avertisment pentru amicul lui Putin. Avertismente similare au mai fost lansate către Ungaria dar nu au schimbat cu nimic cheful de aventură politică a celor care o conduc.
Ungaria se pregătește să preia președinția Consiliului Uniunii Europene undeva în vară. Fiindcă, deși Parlamentul european a votat, anul trecut, o rezoluție împotriva preluării de către gașca lui Orban a președinției CE, nu există o decizie definitivă în acest sens.
În acest context, Ungaria se află acum în fața unei cruciade politice și juridice, iar răspunsul său la acuzațiile aduse de Comisie va fi crucial pentru viitorul său în cadrul UE. Dezbaterea se intensifică și tensiunile cresc. Ar fi de dorit ca toate părțile implicate să acționeze cu responsabilitate și să demonstreze respect pentru valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Responsabilitate. Iar ajungem aici.
Bunul-simț, dar și o doză de naivitate, ne îndeamnă mereu să căutăm explicațiile lentorii birocratice care afectează instituțiile europene. Mai ales atunci când soluțiile par evidente. În cazul Ungariei, chiar urgente. Pozițiile Ungariei față de chestiunile europene denotă disonanțe grave. Inacceptabile și, sub actuala conducere, incurabile. În corul european, oaia neagră cântă fals. Și nu ține minte textul.
Cu alte cuvinte: ce mai caută Ungaria în Uniunea Europeană? Dar în NATO?