SUA: Un bebeluș din zece este victima expunerii la ftalați
În SUA, un bebeluș din zece, născut prematur, este asociat cu expunerea femeii însărcinate la ftalați, potrivit unui recent studiu american, transmite RFI.
Ftalații sunt compuși chimici extrem de răspândiți, în special în plastice. Cercetătorii subliniază că din cauza acestui fenomen, costurile medicale și sociale sunt foarte mari.
Sub denumierea de ftalați se adună multe substanțe chimice, folosite pentru a face materialele plastice mai flexibile și mai durabile. Ftalații se găsesc în produse de larg consum, ambalaje, recipiente de depozitare a alimentelor, în cosmetice, jucării, materiale de construcție, textile etc.
În studiul apărut în revista The Lancet Planetary Health, cercetătorii au analizat urina provenită de la peste 5.000 de femei însărcinate din Statele Unite. Rezultatele indică faptul că femeile la care s-a depistat un nivel ridicat al ftalaților aveau un risc crescut cu 50% de naștere prematură, comparativ cu femeile care avea un un grad redus de expunere la aceste substanțe chimice.
Cercetătorii reamintesc că aceste substanțe afectează în mod direct funcționarea metabolismului și afirmă că ftalații pot provoca nașteri precoce, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, dr. Leonardo Trasande de la Centrul medical Langone din cadrul Universității din New York.
S-au făcut și calcule și se estimează că aproape 56.600 de nașteri premature ar fi legate de expunerea la ftalați în 2018, respectiv aproximativ 10% din nașterile premature raportate în SUA. Se știe că în mod special nașterile premature sunt considerate ”la risc”. S-au făcut și calcule privind cheltuielile medicale și sociale și acestea ar fi între 1,6 și 8,1 miliarde de dolari.
O meta-analiză efectuată tot de cercetătorii americani și publicată în 2022 în revista JAMA Pediatrics releva faptul că nivelul ridicat de expunere a femeilor însărcinate la ftalați este asociat cu un risc crescut de naștere premature între 12 și 16%, în funcție de tipul substanței chimice.