Înregistrare AUDIO a mercenarilor români prinși în ambuscadă în Congo – „Așteptăm să vină noaptea pentru a scăpa de infern”
În exclusivitate, Ziarul Puterea vă prezintă o înregistrare audio cutremurătoare a discuției dintre mercenarii români implicați în seara tragicului atac din Republica Democrată Congo. „Suntem prinși în ambuscadă, așteptăm să vină noaptea să scăpăm de aici!” – sunt cuvintele disperate ale militarilor români, dezvăluite într-o înregistrare uluitoare obținută de echipa noastră.
Potrivit informațiilor primite într-o declarație oferită sub protecția anonimatului, unul dintre foștii mercenari acuză că au fost angajați de un individ numit „Potra” pentru misiuni în Congo, iar cei decedați și care se află în continuare în misiune nu ar fi primit salariile cuvenite de trei luni.
Mercenarii români ar fi fost trădați, fapt pentru care locația lor a fost dată inamicilor și au fost băgați într-o ambuscadă. Acolo, mai multe mortiere au căzut, iar mai mulți inamici i-au pândit cu arme de tip sniper.
În plus, se menționează că există dificultăți în a recupera cadavrele celor căzuți în luptă, iar un apel este făcut de foștii mercenari români pentru strângerea de fonduri pentru aducerea mercenarilor decedați în țară.
Printre informațiile colectate de noi, mercenarii români aveau un salariu de 6.000 de dolari, iar majoritatea erau recrutați din cadrul structurilor MApN, Forțele Speciale, SAS și SRI. Toți cei încadrați ar fi ales să renunțe la locurile de muncă în favoarea salariilor oferite, în comparație cu salariile mizere din România.
MAE a confirmat oficial incidentul
Tragedia a fost confirmată oficial de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a emis un comunicat de presă, detaliind că trei cetățeni români au pierit și alți patru au fost răniți într-un atac al unei grupări de rebeli. Situația este monitorizată cu atenție, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituțională (CCI) au fost întreprinse demersuri pentru verificarea informațiilor din teren.
În ciuda recomandărilor autorităților române de a evita deplasările neesențiale în Congo, foștii militari români, angajați ca mercenari pentru a oferi asistență militară și a antrena forțele locale, au fost atacați miercuri dimineața. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a subliniat că statul român nu este implicat în această situație tragică, menționând că cetățenii români se aflau în Congo în baza unor angajamente financiare private.
Pe o pagină de Facebook dedicată polițiștilor, a fost anunțat primul nume dintre românii decedați în Africa, Vasile Badea, fost luptător SAS. În urma incidentului, autoritățile române își exprimă profundul regret față de pierderea de vieți și promit sprijin consulat pentru familiile victimelor.
Cine este Horațiu Potra, liderul mercenarilor români implicați în misiuni în Republica Democrată Congo?
Potrivit informațiilor obținute, Potra este una dintre cele mai discutate figuri din România, cu un traseu tumultuos și controversat. Născut în Mediaș și în vârstă de 54 de ani, Horațiu Potra și-a început cariera în anii ’90, când s-a implicat în Legiunea Străină, participând în diverse războaie și conflicte din Orientul Mijlociu. Ulterior, s-a mutat în Africa, unde și-a consolidat reputația ca unul dintre cei mai cunoscuți mercenari români.
În anii ’90, Potra a fost condamnat pentru posesie ilegală de arme, însă acest incident nu a împiedicat ascensiunea sa în lumea securității și a contractelor militare. A fost implicat în activitatea de gardă de corp a emirului Qatarului, demonstrând abilități valoroase în asigurarea securității personale.
Potra și-a continuat cariera în Republica Centrafricană, unde a oferit instruire gărzilor de corp ale președintelui statului, acționând într-un mediu politico-militar instabil. Experiența sa a fost extinsă în Ciad, unde a instruit insurgenții, câștigându-și astfel o reputație în domeniul securității și al operativității în zone de conflict.
Un nou capitol în cariera sa controversată a început atunci când a fost angajat de milionarul Frank Timiș ca șef al securității operațiunilor sale din Africa. A fost asociat și cu mercenarii Wagner într-un reportaj realizat de Deutsche Welle, care a dezvăluit mobilizarea unor armate private din estul Europei într-o zonă de conflict din RD Congo.
În 2022, Potra s-a alăturat Alianței Pentru Patrie și a fost fotografiat strângând mâna fostului senator PSD, Nicolae Avram, președinte APP Sibiu la acea vreme. Într-un mesaj video, Potra a criticat clasa politică românească și a evidențiat atitudinea sa proactivă în politică.
Pe lângă implicarea sa în activitatea militară și politică, Horațiu Potra a fost în centrul mai multor scandaluri cu iz penal. A fost cercetat pentru trafic de droguri, însă a fost achitat. De asemenea, a fost acuzat de amenințare cu moartea a șefului Romgaz, Adrian Volintiru, dar acest dosar a fost închis după retragerea plângerii.
Cu un trecut tumultuos și controversat, Horațiu Potra rămâne o figură cu multiple fațete, atât în lumea militară, cât și în cea politică din România.