Somonul conține compuși unici, care reduc colesterolul
Somonul este un pește gustos, dar și foarte bun pentru protejarea sănătății. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au identificat cel puțin patru compuși prezenți în acest pește, toți contribuind la reducerea colesterolului rău.
Se știe că această formă de colesterol se acumulează în vasele de sânge, le îngustează și astfel se mărește riscul de accident vascular cerebral și infarct.
Cercetătorii au analizat datele aparținând unui număr de 41 de persoane cu vârste între 30 și 69 de ani. Aceste persoane au urmat un regim mediteranean bazat pe pește, carne slabă, cereale complete, fructe și legume. Regimul era compus din două porții de somon pe săptămână, o perioadă de cinci săptămâni, cu o pauză de o lună și apoi reluarea regimului.
Participanților li s-a evaluat starea de sănătate și sistemul cardiovascular.
La finalul studiului, autorii au identificat în plasmă compuși bioactivi (molecule benefice sănătății) specifici somonului la un nivel crescut, în urma dietei mediteranene. Ei au descoperit ca mulți dintre acești compuși specifici sunt asociați cu îmbunătățirea indicatorilor de sănătate cardiometabolică.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Journal of Nutrition.
Trebuie știut că exisă mai multe tipuri de somon: cinci în oceanul Pacific și două în oceanul Atlantic. Somonul sălbatic din Pacific este considerat cel mai valoros din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate.