Ce sunt de fapt forțele de elită NATO care pot intra oricând în România
Forța de reacție rapidă a NATO poate efectua operații militare în România pentru există cadrul legislativ.
Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat intrarea și acțiunea trupelor NATO de reacție rapidă, formate din 20.000 de militari, pe teritoriul României în cazuri de urgență care amenință securitatea națională.
Aceste trupe, cunoscute sub denumirea de Forța de Răspuns a NATO cu capacitate de reacție foarte ridicată (VJTF), sunt considerate vârful de lance al NATO și reprezintă o forță principală de lovire. Ele sunt alcătuite din operatori de Forțe Speciale, având componente de comunicații, terestre, de aviație sau marină. Misiunea lor este să fie pregătite de luptă în doar 72 de ore în cazul unei crize de securitate.
Într-o scrisoare adresată Parlamentului, Președintele Iohannis a subliniat că situația internațională din 2023 s-a caracterizat prin imprevizibilitate și instabilitate. În acest context, războiul din Ucraina a evoluat către unul de uzură, fără a determina retragerea Federației Ruse din regiune.
Președintele a evidențiat că, în situația unei crize majore de securitate, NATO poate decide dislocarea VJTF pe teritoriul României pentru a dezamorsa și descuraja escaladarea situației.
VJTF a fost înființată în 2014 la Summit-ul din Țara Galilor, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Este parte a Forţei de Răspuns a NATO (NRF) formată din forțe terestre, aeriene, maritime și speciale.
Mobilizând o brigadă terestră multinațională, forțe speciale, precum și mijloace aeriene și navale, rolul acesteia este să intervină în termen foarte scurt (2 până la 3 zile), dacă este necesar, pentru a pregăti desfășurarea unui grup inițial de forțe al unui al doilea eșalon (IFFG), compus din două brigăzi multinaționale.
Pe data de 25 februarie 2022, la doar o zi după invadarea Ucrainei de către Rusia, secretarul general Jens Stoltenberg anunța că NATO desfăşoară în premieră elemente ale forţei sale de reacţie rapidă.